Maksaminen ja maksujärjestelmät

Maksaminen on nopeutunut ja helpottunut

Maksun välitys maksajalta saajalle edellyttää finanssialan yhtiöiltä yhteisiä sääntöjä ja standardeja ja maksujärjestelmiä sekä niiden ylläpitämistä ja jatkuvaa kehittämistä Euroopassa, Suomessa, pohjoismaisella tasolla ja myös globaalisti.

 

Finanssialan yhtiöiden tehtävänä on varmistaa maksamisen toimivuus, tehokkuus ja turvallisuus. Kuluttajalle maksaminen näyttäytyy useimmiten lähinnä maksukortin heilautuksena tai pin-koodin syöttämisenä, pyyhkäisynä kännykän ruudulla tai klikkauksena verkossa. Taustalla on mittava määrä teknologiaa, jolla maksut saadaan siirtymään yhä nopeammin tililtä toiselle.

Maksaminen kytkeytyy vahvasti tunnistamiseen. Oli maksutapa mikä tahansa, on varmistuttava siitä, että maksaja nimenomaan haluaa maksun tapahtuvan ja juuri hänen tiliään veloitettavan. Verkossa ja sovelluksissa olennaista on varmistua siitä, että maksuvälinettä käyttää sen omistaja itse. Puhelimilla ja älykelloilla maksaminen on jo arkea, mutta kehitys kulkee kohti yhä monipuolisempia tapoja maksaa.

Maksamisen asema taloudellisen toiminnan verisuonistona on yhä tärkeämpää, myös EU-komission poliittisella agendalla. Tehokkailla maksamisen ratkaisuilla tuetaan Euroopan taloudellista itsenäisyyttä ja vahvistetaan euron merkitystä maailmassa.

Suodata

Aiheen kaikki sisällöt

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat

Infra ja turvallisuus

Inkeri Tolvanen

Johtava asiantuntija

Maksuliike, clearing, SEPA​

Infra ja turvallisuus

Jarmo Markkanen

Kehityspäällikkö

Finvoice, verkkolaskutus ja maksamisen standardointi

Infra ja turvallisuus

Kirsi Klepp

Johtava asiantuntija

Korttimaksaminen, korttimaksamisen turvallisuus ja standardointi

Infra ja turvallisuus

Peter Jansson

Johtava asiantuntija

Tunnistaminen ja mobiilimaksaminen

Infra ja turvallisuus

Mika Linna

Johtava asiantuntija

Rahanpesun, terrorismin rahoittamisen ja tietoverkkorikosten torjunta, kyberturvallisuus, finanssialan varautuminen