Varo valepankkia – ei ole yhdentekevää, miten menet verkkopankkiin

Nykypäivän huijaussivustot eivät enää ole käännöskoneella kirjoitettua kömpelöä suomea, jossa kuvat ovat pikselimössöä ja osoite viittaa kaukomaille. Huijarit kehittyvät jatkuvasti, ja rikolliset osaavat tehdä vaikkapa aivan aidolta näyttävän viranomaisen tai pankin kirjautumissivun. Kannattaa siis aina olla varma missä on, ennen kuin käyttää pankkitunnuksiaan.

Finanssiala ry:n teettämän kansalaiskyselyn vastaajista 16 prosenttia ilmoittaa menevänsä verkkopankkiin hakukoneen, kuten Googlen tai Bingin, avulla. Tämä tapa on vaarallinen. Verkkopankkiin on aina mentävä kirjoittamalla osoite selaimen osoitekenttään tai selaimeen tallentamansa kirjanmerkin kautta. Hakukonetta ei pidä käyttää.

======
Kannattaa aina olla varma missä on,

ennen kuin käyttää pankkitunnuksiaan.
======

Viime vuosien varrella on ilmennyt useita tapauksia, joissa rikolliset ovat saaneet algoritmeja manipuloimalla ujutettua huijaussivujaan hakukoneiden tuloksiin. Huijaussivut ponnahtavat kärkeen, jos pyrkii haun avulla verkkopankkiin.

Hakukoneeseen nouseva linkki vie rikollisten tehtailemalle huijaussivulle. Valesivut ovat usein erittäin hyvin tehtyjä ja ammattilaisenkin on vaikea erottaa niitä aidosta.

Jos epäilee joutuneensa huijauksen kohteeksi, tulee välittömästi olla yhteydessä omaan pankkiin. Nopealla reagoinnilla pankki saattaa onnistua pysäyttämään maksun etenemisen. Huijauksesta tulee ilmoittaa myös poliisille. Tärkeintä on kuitenkin saada mahdollisimman nopeasti tieto pankille.

Kirjoitus on alun perin julkaistu Turun Sanomien mielipidesivulla.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan