Arvojen näkyminen arkipäivässä vahvistaa hyvää meininkiä työpaikalla

Kuva Topiaksesta ulkona, Anita studiossa punainen jakku päällä.

Arvot eivät voi olla pelkkää sanahelinää firman strategiassa, joten niiden eteen on tehtävä töitä. Finanssiala ry:n haastattelussa keskinäinen vakuutusyhtiö Turva kertoo arvoistaan, joiden toteuttaminen työpaikan arjessa edistävät yhteishenkeä ja reilua peliä. Turvan arvojen pohjalta työtä tehdään hymyillen, mutkattomasti ja vastuullisesti. Juttu on osa Elinkeinoelämän Uudistuva työelämä -juttusarjaa.

Turvasta haastateltavina olivat johtaja Anita Aalto sekä sovelluskehittäjä Topias Haavisto. Topiaksen vastuulla on erityisesti verkkopalvelujen testaaminen. Anita vastaa henkilöstöstä ja asiakaskokemuksesta.

Mistä syntyy hyvä yhteispeli ja reilu meininki työpaikan arjessa ja henkilöstön johtamisessa?

Topias: Ykkösjuttu on se, että työporukka viihtyy yhdessä. Ei tarvitse olla bestiksiä, mutta on kiva tuntea työkavereita ja olla osa työyhteisöä. Se tekee kollegoilta kysymysten ja kommenttien kysymisestä helppoa. Hyvässä porukassa kysymyksiä voi lähettää hyvin matalalla kynnyksellä ilman, että niitä pitää mitenkään kerätä kokoon ja odottaa sopivaa hetkeä niille. Etätyö on jopa helpottanut tätä, sillä kollegalle voi laittaa viestiä hyvin rennosti eikä tarvitse laskea sen varaan, kehen törmää kahvikoneella. Hyvän yhteispelin rakentamiseen kuuluu myös se, että on itsekin aina valmis auttamaan ja neuvomaan kollegaa, joka kysyy neuvoa tai mielipidettä.

Anita: Meillä on tosissaan panostettu yhteishenkeen ja yhteisöllisyyden ylläpitämiseen myös pandemian aikana. Esimerkiksi perusjärjestelmää uudistaessamme olemme kouluttaneet käyttäjien tueksi valmentajia, jotka ovat järjestelmän aktiivisia kehittäjiä ja käyttäjiä sekä innostavat ja opastavat kollegoitaan uuteen järjestelmään. Emme halua lanseerata järjestelmää käyttöön pelkästään koulutuksessa, johon osallistutaan ilman kunnollista vuorovaikutusta ja vaikutusmahdollisuutta. Valmentajien avulla henkilöstö voidaan ottaa laajasti mukaan varmistamaan sekä järjestelmän toimivuus että järjestelmään liittyvän osaamistuen saatavuus helposti ja nopeasti.

Meille Turvassa on tärkeää tehdä arvoistamme osa arkipäivää. Yhtenä toimenpiteenä arvojen mukaisen toiminnan vahvistamiseksi olemme kasanneet vuoden 2021 aikana turvalaisten keskuudesta Turvan oman All Stars -joukkueen, joka pääsee katsomaan Suomen jääkiekon MM-joukkueen avausottelua keväällä 2022 Turvan omasta aitiosta käsin. Jokainen joukkueeseen valituksi tullut turvalainen saa oman maajoukkuepaitansa nimellä ja pelinumerolla varustettuna sekä tietysti nimensä Turvan historiankirjoihin osuudestaan ensimmäisessä All Stars -joukkueessa! Meillä kaikilla turvalaisilla on ollut mahdollisuus esittää kollegaa mukaan joukkueeseen perusteluineen ja täytyy sanoa, että ehdotuksia on tullut hurjan paljon. Joukkueeseen valituille Turvan strategian ja arvojen mukaan työntekeminen on kunnia-asia. Se tarkoittaa sitoutumista yhteisiin tavoitteisiin ja halua kehittyä asiakkaiden vaatimusten mukaisesti. Pelaajien valintojen uutisointia on odotettu joka valintakierroksella todella paljon ja Teams-linjoilla onkin ollut lähes koko Turvan henkilöstö kuulemassa, ketkä ovat päässeet mukaan kyseisellä valintakierroksella ja millä perusteella.

Kerro esimerkki tilanteesta, jolloin olet kokenut, että teidän organisaa­tiossanne joukkuepeli toimii

Anita: Asiakas on meille aina kaiken tekemisen ytimessä. Olen huomannut, että asiakaskokemuksen parantamisessa turvalaiset tosiaankin toimivat erinomaisesti joukkueena. Jaamme yhdessä vastuun siitä, että pidämme huolta asiakkaista ja asiakas on aina keskiössä. Olen tullut Turvaan töihin kahdeksan kuukautta sitten ja tunne siitä, että asiakas on henkilöstöllemme todella tärkeä, on hyvin vahva. Tätä tuemme sillä, että olemme koonneet asiakaskokemuksen johtotiimin, jossa on jäseniä eri puolilta organisaatiota eri tasoilta. Näin saamme palautetta suoraan asiakkailta eri tilanteista ja pystymme kehittämään kokemusta. Tämä on aitoa joukkuepeliä.

Topias: Hyvä esimerkki sujuvasta joukkuepelistä on meneillään oleva tuotteiden ja tietojärjestelmien kehityshanke, jossa uudistamme muun muassa vakuutustuotteita, vakuuttamisen taustajärjestelmiä ja asiakkaille näkyviä digitaalisia palveluja. Hankkeen ympärille on koottu jengiä eri puolilta Turvaa: mukana on henkilöitä asiakaspalvelusta, korvaamisen puolelta, sovelluskehityksen puolelta ja johtotehtävistä. Pari kertaa viikossa kokoonnumme aamulla juttelemaan vapaamuotoisesti hankkeen etenemisestä ja kynnys kysyä ja kommentoida on hyvin matala. Näistä keskusteluhetkistä on syntynyt onnistunut foorumi edistää hanketta. Samalla mukana oleville on syntynyt hyvä yhteishenki. Tässä porukassa on helppo nostaa huomioita ja kysymyksiä esille. Kun ryhmään on koottu erilaisia osaajia, aina löytyy joku, joka tietää vastauksen – tai ainakin joku tietää, mistä vastausta voisi lähteä etsimään.

Kerro joku hyvä onnistuminen, josta haluat kehua teidän johtoa tai henkilöstöä

Topias: Yksi Turvan arvoista on mutkattomuus. Haluan nostaa hattua johdolle siitä, että Turvan sisäinen keskustelu on nimenomaan mutkatonta. Toimitusjohtaja pitää säännöllisesti kahvihetkiä, joissa käydään läpi Turvan ajankohtaisia asioita. Sitä, miten yrityksellä on mennyt, miten olemme yhdessä suoriutuneet, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Voisihan ne samat luvut lyödä suoraan intraan ja asia menisi sitäkin kautta perille, mutta näiden kahvihetkien kautta tiedosta tulee henkilökohtaisempaa ja helpompaa ymmärtää. Haluan kiittää johtoa selkeästä viestinnästä ja henkilöstön mukaan ottamisesta.

Anita: Haluan kiittää henkilöstöämme siitä, miten mallikkaasti koronan myötä tullut siirtyminen laajaan etätyöhön on sujunut. Olemme kokoontuneet viikoittain tarkastelemaan tilannetta, miten henkilöstömme voi ja työnteko sujuu. Ihmiset ovat toimineet älyttömän hyvin, vaikka korona on laittanut kaikkien jaksamisen tiukalle. Yhteisöllisyys korona-aikana on erityinen haaste, mutta siinäkin henkilöstömme on onnistunut hienosti. Meillä onkin kiitetty henkilöstöä järjestämällä esimerkiksi pizzaperjantaita, jolloin kukin on hakenut tai tilannut kotinsa läheltä pizzan ja kokoontunut Teamsin ympärille syömään ja vaihtamaan kuulumisia. Haluankin kiittää ja kehua turvalaisia korona-ajan yhteishengestä ja joustavuudesta.