Avain on arvoesine

Lounais-Suomessa väärin käsiin joutuneet putkilukkojen avaimet kohahduttivat paikallisia. Poliisin mukaan yksi putkilukkojen avulla tehdyistä murroista on edennyt syyteharkintaan. Kuva:Shutterstock

”Putkilukko” on kiinteistön seinään upotettu avainsäilö, jonka sisällä säilytetään palveluntarjoajille reittiavainta työkohteeseen pääsyn helpottamiseksi. Näitä ovat esimerkiksi energia-, vesi- ja kaukolämpöpalveluita tuottavat yritykset.

Lounais-Suomen poliisi on kertonut, että putkilukkojen avaimia oli päätynyt vääriin käsiin. Tätä kautta rikolliset olivat päässeet taloyhtiöiden yleisiin ja huoltotiloihin, mutta eivät ilmeisesti asuntoihin.

Finanssiala ry muistuttaa, että avain on erityinen arvoesine. Sitä käytetään arkisesti, säilytetään taskunpohjalla tai lipaston päällä. Jotkut jopa jättävät kesäasunnon avaimen kukkaruukun alle, jotta ei tarvitse kuljettaa sitä mukana.

Lounais-Suomen tapahtumat ovat muistutus siitä, että rikolliset ovat kiinnostuneita avaimista. Asiaa kommentoi Finanssiala ry:n turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen:

”Avaimilla kun pääsee kulkemaan ovista jälkiä jättämättä, rikolliset voivat jopa tervehtiä taloyhtiön asukkaita vastaan tullessa. Rikolliset voivat tutkia tiloja pitkään ja miettiä, koska iskeä. Jotain pientä saatetaan viedä jo tutkimusmatkoilla, ja omistajat vain ihmettelevät, että mihinkähän minä ne uudenkarheat vaelluskenkäni laitoin, vai jäivätköhän ne sittenkin kesämökille?”

Pänkäläinen painottaa, että taloyhtiöissä olisi hyvä määrävälein tehdä tarkistus, että kaikki avaimet ovat tallessa ja edellyttää asukkailta välitöntä ilmoitusta, jos avaimet ovat kadonneet tai joutuneet vääriin käsiin. Taloyhtiöissä on yleensä useita avainsäilöjä ulkoseinässä. Niitä käyttävät mm. energia-, vesi-, hissi-, tele- ja kiinteistöhuolto- ym. alan yritykset. Heillä on yleensä omat määritellyt toimenpiteet avainsäilön (putkilukko) asentamiseksi ja sen sisällä säilytettävän avaimen oikeuksista.

”Taloyhtiöissä olisi hyvä sisällyttää tähän avaimien määrävälein tehtävään tarkastuslistaan avainsäilöjen kartoitus. Ovatko kaikki avainsäilöt tarpeellisia? Onko kaikissa avainsäilössä vielä varsinainen avainpatruuna paikallaan vai onko seinässä tyhjä aukko? Ennen kaikkea tulisi tarkastaa millä kulkuoikeuksilla varustettu avain on avainsäilön sisällä ja sopiiko se vain niihin oviin, joihin on tarkoitus?” kommentoi Pänkäläinen.

Yhteenvetona taloyhtiöissä kannattaa harkita putkilukkojen vaihtamista malleihin, joiden aukaisuun tarvitaan sähköinen tunniste mahdollisen mekaanisen avaimen lisäksi. Sellainen voi olla sähköisellä tunnistuksella varustettu avain mobiilisovellus. Näiden merkittävänä etuna on, että kulkuoikeudet voidaan poistaa nopeasti, jos avain katoaa tai joutuu vääriin käsiin.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan