Lempääläläiset toista kertaa peräkkäin talousosaamisfinaaliin – koronan takia etäkisa

Hakkarin koulun 9G voitti edustusoikeuden European Money Quizin finaaliin. Kuva: Pate Nikulainen

Lempäälän Hakkarin koulu on toista vuotta peräkkäin Suomen edustaja yläkoululaisille tarkoitetun eurooppalaisen talousosaamiskilpailun finaalissa. Koronan vuoksi Brysseliin kaavailtu finaalitapahtuma pidetään virtuaalisesti etäkilpailuna 29.4 . Suomea edustavat Niko Rajamäki ja Elias Hämetvaara .

​Lempäälän Hakkarin koulun 9G oli tänä vuonna Suomen paras Zaldo-verkko-oppimateriaalin lopputestin tehnyt ysiluokka ja voitti siten edustusoikeuden European Money Quizin (EMQ) finaaliin. Kolmatta kertaa järjestettävän EMQ-kilpailun Suomen edustaja tuli Hakkarin koulusta myös vuosi sitten. ”Me olemme panostaneet talouteen koko yläkoulun ajan. Historiassakin on kriisejä käsitellessä panostettu talousesimerkkeihin”, kertoo luokkansa jo toisen kerran menestykseen luotsannut historian ja yhteiskuntaopin opettaja Pate Nikulainen. Nikulainen on opetusasioissa tekijämiehiä, sillä hänen suojattinsa olivat viime syksynä myös 8.-luokkalaisille suunnatun Taloussankari-kilpailun finaalissa sijoittuen toiseksi ja kolmanneksi.European Money Quiz (EMQ) on Euroopan pankkiyhdistyksen järjestämä kilpailu, jossa testataan nopeutta ja talousosaamista. Suomesta finalistit valitaan talousosaamiseen liittyvän Zaldo-verkko-oppimateriaaliin kuuluvan lopputestin perusteella. Zaldo on maksuton talousoppimateriaali, jossa on kullekin vuosiluokalle soveltuvia sisältöjä neljännestä luokasta alkaen aina yhdeksänteen vuosiluokkaan asti.

Money Quiziin edustusoikeuden voittaa parhaiten ysiluokan lopputestissä suoriutunut luokka. Zaldon tarjoavat Finanssiala ry:n lisäksi Nuori yrittäjyys ry, FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta sekä Pörssisäätiö ja Sitra.

Harmitus kestetään, eikä oteta ainakaan häviötä!

EMQ-finaalissa voittajaluokkaa edustaa kaksi luokan oppilasta. Hakkarin koulun 9G-luokka valitsi edustajikseen Niko Rajamäen ja Elias Hämetvaaran, joilla oli testistä luokan parhaat pisteet. Hämetvaara totesi, ettei talous yksinään ole hänen suosikkiosa-alueitaan, mutta sen sijaan yhteiskuntaoppi lukeutuu lempiaineisiin – pitkälti opettajan ansiosta.

”Se on ihan opettajan ansiota. Pate on sen verran innostava opettaja!”, Hämetvaara sanoo ja toteaa, ettei finaalissa ainakaan viimeiseksi olla jäämässä.

”Viime vuoden finaalikysymykset vaikuttivat aika simppeleiltä”, toteaa Niko Rajamäki. Viime vuonna finaaliedustajat pääsivät edustamaan Suomea Brysseliin asti. Tänä vuonna fyysinen finaalitapahtuma on peruttu ja kilpailu käydään virtuaalisesti verkon välityksellä. Hämetvaaraa ja Rajamäkeä tämä hieman harmitti, mutta pettymyksiin oli jo totuttu.

”Meidän piti mennä leirikouluun Brightoniin, mutta matka peruttiin. Meillä on ollut perinne, että yhdeksännellä luokalla mennään leirikouluun Englantiin”, Rajamäki kertoo. Heidän luokkansa on osin englanninkielisessä opetuksessa.

”Tämä kestetään!” täräytti Hämetvaara.

Viime vuonna Suomen tiimi sijoittui 10 parhaan maan joukkoon. Voittajaksi selviytyi Slovenia, toiseksi Pohjois-Makedonia ja kolmanneksi Saksa. Finaalia pystyy seuraamaan suorana Youtubesta.