Maksaminen nopeutuu ja huijaaminen vaikeutuu – pikasiirto on tilillä 10 sekunnissa milloin ja missä vain

Pikasiirrossa raha siirtyy tililtä toiselle kymmenessä sekunnissa mihin vuorokaudenaikaan tahansa, myös tavanomaisen työajan ulkopuolella ja toiseen maahan Euroopassa. Kuva: Shutterstock
  • Euromääräisiä pikamaksuja säätelevä EU:n pikasiirtoasetus tulee voimaan 8.4.2024.
  • Siirtymäaikojen päätyttyä tilisiirtopalveluita tarjoavien pankkien ja maksulaitosten on lähetettävä ja vastaanotettava SEPA-pikasiirtoja ilman asiakkaille koituvia lisäkuluja.
  • Pikasiirrossa raha siirtyy tililtä toiselle kymmenessä sekunnissa mihin vuorokaudenaikaan tahansa, myös tavanomaisen työajan ulkopuolella ja toiseen maahan Euroopassa.
  • Pankkien on myös tarkistettava, että maksunsaajan tilinumero ja nimi vastaavat toisiaan. Tämä helpottaa huijausten torjumista.

Maksupalveluntarjoajalla Suomessa ja muissa euromaissa tulee olla valmiudet vastaanottaa pikasiirtoja tammikuussa 2025 ja lähettää niitä lokakuussa 2025. Velvoitteet liittyvät 8.4.2024 voimaantulevaan pikasiirtoasetukseen. Osalla suomalaispankeista SEPA-pikasiirto on jo käytössä, mutta viimeistään lokakuusta 2025 lähtien minkä tahansa pankin asiakas voi lähettää ja vastaanottaa milloin vain euromääräisiä tilisiirtoja, jotka ovat maksun saajalla 10 sekunnin kuluessa.

”Pikasiirron voi lähettää kätevästi kaverille kotimaassa tai vaikkapa vaihto-opiskelijalle akuuttiin tarpeeseen Torinoon tai Tallinnaan arkipyhistä ja sen sellaisista huolimatta. Pikasiirtojen höydyt asiakkaille ovat selvät, ja pikasiirrot tuovat tehokkuutta koko yhteiskunnalle.”, sanoo Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Inkeri Tolvanen.

Lisäksi uuden sääntelyn mukaan maksupalvelujen tarjoajien on tarkistettava, että maksunsaajan IBAN-tilinumero ja nimi vastaavat toisiaan. Näin maksajaa voidaan varoittaa huijauksista tai mahdollisista virheistä. Aiemmin rahat ovat menneet saajan tilille saajan tilinumeron perusteella.

”Saajan nimen ja tilinumeron vertailupalvelu tulee käyttöön viimeistään lokakuussa 2025, ja se koskee sekä pikasiirtoja että perinteisiä tilisiirtoja. Tämä vaikeuttaa huijauksia, joissa rikollinen yrittää ohjata maksun varat itselleen esimerkiksi esiintymällä toisena henkilönä.”

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan