Maksamisesta tulee taas astetta jouhevampaa – Lähimaksu suurin summin onnistuu vähitellen pelkällä tunnusluvulla ilman kortin syöttöä maksupäätteeseen

Maksukorttia ei tarvitse aina jatkossa syöttää maksupäätteeseen tunnusluvun antamisen yhteydessä. Kortin lähiluku riittää ja tunnusluku annetaan päätteelle tilanteen sitä edellyttäessä. Kuva: Shutterstock
  • Suomessa korttimaksamisen infrastruktuuria päivitetään. Uudistuksen myötä lähimaksamisesta tulee entistä sujuvampaa.
  • Maksukorttia ei tarvitse aina jatkossa syöttää maksupäätteeseen tunnusluvun antamisen yhteydessä. Kortin lähiluku riittää, ja tunnusluku annetaan päätteelle tilanteen sitä edellyttäessä.
  • Muutos on tekninen eikä liity lähimaksurajoihin tai sääntelyyn
  • Lähimaksurajat, joissa edellytetään kortinhaltijan todentamista, säilyvät ennallaan. Käytäntö on voimassa jo useimmissa maissa. Suomeen teknistä muutosta on toivottu jo vuosikymmenen ajan.
  • Muutos mahdollistaa uudentyyppisiä maksamisen palveluita ja tuotteita. Tätä voi pitää hyvänä myös varautumisen kannalta.

Suomi on siirtymässä moderniin korttimaksamisen infrastruktuuriin, joka sujuvoittaa ja nopeuttaa lähimaksamista. Lähimaksulla maksettaessa korttia ei tarvitse jatkossa syöttää maksupäätteeseen tunnusluvun antamiseksi. Kortin lähiluku riittää ja tässä yhteydessä tunnusluvun antaminen, jos maksamisen edellyttää tunnuslukua.

Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Kirsi Klepp pitää uudistusta erinomaisena.

”Tämä mahdollistaa uusia tuotteita ja palveluita sekä kuluttajille että kauppiaille. Varautumismielessäkin monipuolinen tuki maksupalveluille on hyvä. Muutosta on toivottu ja odotettu pitkään. Mikään uusi juttu tämä ei ole: maailmalla edellä kuvattu lähimaksukäytäntö on ollut käytössä jo kauan.”

Uudistus nopeuttaa ja sujuvoittaa asiointia sekä mahdollistaa uudentyyppisten maksutapojen -ja palveluiden tuomisen asiakkaille. Muutos tulee näkyväksi vähitellen, kun kaikki korttimaksamisen osapuolet kauppiaat, kortinmyöntäjät ja palveluntarjoajat ovat saaneet järjestelmänsä tukemaan muutosta. Arviolta muutamassa vuodessa uudistus on täysimittaisesti käytössä Suomessa.

Älysormuksen ritarit

Onko se sitten ilon aihe, että ostoksilla säästää muutaman sekunnin, kun korttia ei tarvitsekaan syöttää maksupäätteeseen? Vaikka kyse ei suoraan vaikuta olevan suuren suuresta uudistuksesta, Klepp korostaa, että maksamisen perustan, maksuinfrastruktuurin, modernisointi avaa useita mahdollisuuksia.

”Modernisointi laajentaa mahdollisuutta maksaa esimerkiksi älysormuksella tai -avaimenperällä. Näitä ei voi syöttää maksupäätteeseen eikä niissä ole käyttöliittymää asiakkaan todentamiseksi. ”

Muutos näkyy erityisesti perinteisellä maksukortilla maksaville. Älypuhelimella maksettaessa asiakkaan todentaminen tapahtuu puhelimessa.

Yhdistelmäkorteissa lähimaksuominaisuus on yleisesti liitetty debit-kortteihin. Yhdistelmäkortilla credit-ominaisuudella maksettaessa kortti on jatkossakin syötettävä maksupäätteeseen. Tähän on päädytty, jotta maksaminen olisi sujuvampaa. Tekniikka ei tue molempien maksutapojen kytkemistä lähimaksuun.

Halutessaan tunnusluvun näppäilyn voi myös tehdä perinteisellä tavalla. Halutessaan kortin saa edelleen laittaa maksupäätteeseen tunnusluvun näppäilyä varten.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan