Mikä on SWIFT?

SWIFT on lyhenne sanoista Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication

Se on maailmanlaajuinen tietoverkko, jota pitkin maksumääräykset kulkevat pankista toiseen. Esimerkiksi Suomessa myös kaikki maan sisäiset tilisiirrot ovat kulkeneet SWIFT-verkossa pankkien välillä siitä lähtien, kun Suomesta tuli osa yhteistä euromaksualuetta eli SEPAa. Nykyisin SWIFTiä käyttää yli 11 000 pankkia 200 maassa ja sen kautta kulkee päivittäin yli 40 miljoonaa maksumääräystä, joten sen merkitys maailmankaupalle ja -taloudelle on keskeinen.

SWIFTin kautta kaikki pankit ovat keskenään saavutettavissa, jolloin kansainvälisetkin tilisiirrot onnistuvat. SWIFT on ainoa maailmanlaajuinen maksuja välittävä tietoverkko. Kullakin SWIFTiin kuuluvalla pankilla on BIC-koodi eli bank identification code, jonka kukin pankki hakee SWIFTiltä. BIC on ikään kuin pankin osoite, jonka perusteella maksu tulee oikeaan paikkaan.

SWIFT on pankkien omistama ja hallinnoima organisaatio, jossa pankit ovat jäseniä ja pääsevät vaikuttamaan sen toimintaan. Maat – kuten Suomi tai Venäjä – eivät siis ole SWIFTin jäseniä. EU:n ja USA:n 27.2. sopimat SWIFT-rajoitukset koskevatkin pakotepäätöksessä nimettyjä venäläisiä pankkeja, ei Venäjää valtiona.

Pankkien sulkeminen SWIFTin ulkopuolelle lopettaa kaikki niiden kansainväliset maksut Venäjälle ja Venäjältä SWIFTin kautta ja pakotteiden välilliset vaikutukset Venäjän talouteen arvioidaan erittäin merkittäviksi.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan