Mobiilimaksaminen rakentaa pohjaa tulevaisuuden maksujärjestelmille

  • Pandemia kiihdytti siirtymää käteisestä digitaalisiin maksuvälineisiin.
  • Mobiilimaksujen arvo kasvoi vuonna 2020 62 prosenttia edellisvuodesta.
  • 93 prosenttia suomalaisista oli kokeillut lähimaksamista maaliskuuhun 2021 mennessä.
  • Luvut selviävät Suomen Pankin Euro & Talous -julkaisusta.

Joulukuussa 2020 lähes 60 prosenttia korttimaksuista tehtiin lähimaksuina. Lähimaksamisen suosio on Suomen Pankin johtokunnan jäsenen Tuomas Välimäen mukaan kuitenkin todennäköisesti saavuttanut lakipisteensä.

”Kasvuvaraa ei todennäköisesti enää juurikaan ole nykysääntelyn sallimien turvarajojen puitteissa. Lähimaksurajat eivät kuitenkaan koske mobiilimaksuja, koska niissä asiakkaan on avattava laitteen lukitus esimerkiksi salasanan tai sormenjälkitunnistuksen avulla voidakseen maksaa”, kertoo Suomen Pankin Maksufoorumissa puhunut Välimäki.

Pandemian alussa varoiteltiin, että virukset saattavat siirtyä käteisen mukana. Siksi lähi- ja mobiilimaksamista suositeltiin esimerkiksi kaupan kassalla. Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Peter Jansson pitää mobiilimaksamisen yleistymistä hyvänä trendinä pandemiasta riippumatta.

”Mobiilimaksaminen on paitsi helppoa ja kätevää, myös turvallista. Suomessa tai muualta Euroopassa ei ole tiedossa mobiilimaksamiseen liittyviä väärinkäytöksiä. Luonnollisesti mobiilimaksusovelluksella varustettu älypuhelin on maksuväline siinä, missä luottokorttikin, ja sen kanssa on oltava huolellinen”, Jansson sanoo.

Suomen Pankin Välimäki uskoo, että myös tulevaisuuden maksusovellukset hyödyntävät mobiilimaksamisen mahdollisuuksia. Pandemian lopulliset vaikutukset maksamiseen nähdään kuitenkin vasta tulevaisuudessa.

”Onko verkkokauppa kasvanut pysyvästi, jatkuuko mobiilisovelluksilla maksamisen kasvu voimakkaana ja missä määrin käteisen käyttö päivittäisissä maksuissa palautuu? Meneillään oleva kriisi on muuttanut käyttäytymistä nopeasti ja kriisin pitkittymisen myötä muutos voi olla myös pysyvää.”

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat