Mökille talven jälkeen – älä heti vedä peltiä kiinni

Kesämökkikauppa kiihtyi korona-aikana.

Tyhjillään olleen mökin käyttöönotto vaatii hieman työtä.

Kriittinen kohta on tulipesien ensilämmitys.

Mitä pitää ottaa huomioon mökkiä hankkiessa tai kunnostaessa? Onko mökkeily vain grillaamista, saunomista ja rentoa yhdessäoloa? Mitä mökin kuntoon laitto tarkoittaa? Meneekö kaikki kuten Strömsössä?

Kesämökkikauppa kiihtyi alkukeväästä, ja myytävistä mökeistä on jopa pulaa. Maanmittauslaitoksen mukaan rantamökkikauppojen määrä kasvoi viime vuonna 41 prosenttia edellisvuodesta. Suomen Pankin tilastojen mukaan mökkilainojen määrä oli helmikuussa yli neljä miljardia euroa.

”Korona-aikana moni on jumittanut kuukausikaupalla kotonaan ja haluaa nyt paikan rentoutua ja nauttia vapaa-ajasta sekä tehdä tarvittaessa etätöitä”, arvioi Finanssiala ry:n turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen.

Samaa tarinaa kertoo S-Pankin perjantaina julkaisema mökkikysely. Sen mukaan yli neljäsosa vastaajista, joilla on mökki käytössään, on viettänyt mökillä aikaa tavallista enemmän. Yhtä moni aikoo myös tulevan vuoden aikana mökkeillä aiempaa enemmän. Mökkireissuilla on myös korvattu muita matkoja.

Oli uusi rentoutumispaikkasi sitten mummolta peritty tai juuri ostettu unelmamökki järvenrannalla, on se tarkastettava ja laitettava kesäkuntoon. Mikäli et itse pääse tarkastusreissulle, niin pyydä tuttavaa tai mökkinaapuria vilkaisemaan, miten mökki on selvinnyt talvesta. Jos vahinkoja on sattunut, niin mökkikauden alkua helpottaa huomattavasti, kun vahinkojen korjaaminen on aloitettu tai ainakin siihen on varauduttu. 

Tee ainakin nämä

Asenna jo ennen mökkimatkaa perheen puhelimiin 112-sovellus ja selvitä lisäksi mökkisi karttakoordinaatit hälytysajoneuvojen kutsumisen varalta. Koordinaatit näet 112-sovelluksesta.

Tarkista tikkaiden, katon ja kävelysiltojen kunto, ennen kuin kiipeät katolle rännien puhdistukseen ja poistamaan piipunhattua.

Käytä tarvittaessa turvavaljaita ja köyttä. Varmista lisäksi, että huutoetäisyydellä on joku tarvittaessa auttamaan.

Aloita tulipesien lämmitys varovasti, pienellä tulella, hormin pelti auki, jotta hormi lähtee vetämään ja alkaa lämmetä hitaasti. 

Vapaa-ajan asunnon tulisijat ja hormit tulee nuohota normaalisti vähintään kolmen vuoden välein. Pyydä tarvittaessa nuohoojaa tarkistamaan tulisijojen, hormin ja piipun kunto ennen käyttöönottoa.

Tarkista, että kaikki alkusammutusvälineet ovat paikoillaan ja kunnossa. 

Vaihda uudet paristot kaikkiin palo, häkä- ja kaasuvaroittimiin. Testaa kaikki varoittimet.

Mökin sisällä talven yli olleiden sähkölaitteiden kunto on hyvä tarkistaa ja sähköjen kytkemisen jälkeen seurata hetki niiden toimintaa, ettei kuulu tai näy mitään poikkeavaa, kuten ritinää, rätinää tai savua. Jos laite ei toimi normaalisti, niin älä käytä sitä lainkaan, vaan korjauta se tai vaihda uuteen.

Tarkista kaasulaitteiden letkut ja liitokset ennen ensimmäisten makkaroiden paistamista.

Tarkista veneen kunto ennen sen laskemista vesille. Etsi myös kaikki veneessä mukana oltava turvavälineet ja tarkasta niidenkin kunto. Tärkeimmät ovat pelastusliivit.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat