Nettihuijarit ovat varastaneet tänä vuonna jo miljoonia mummonmarkkoja

Kuva: Shutterstock

Näin torjut nettihuijauksia

  • Älä koskaan kerro verkkopankki-, luottokortti- tai ID-tietojasi kenellekään ellet todella tiedä, mitä teet. Pankki, poliisi tai muu viranomainen ei ikinä soita ja pyydä henkilökohtaisia pankkitunnuksiasi.
  • Älä lataa etäkäyttöohjelmia – Microsoftin asiakaspalvelu ei koskaan soita tavalliselle käyttäjälle. Katkaise puhelu heti, jos joku soittaa ja esiintyy esimerkiksi Microsoftin työntekijänä.
  • Älä klikkaa linkkejä tai mene verkkopankkiin hakukoneen kautta. Kirjaudu omaan pankkiin vain mobiilisovelluksen tai tietokoneen suosikkisivujen kautta.

Yli 65-vuotiaisiin kohdistuneet petosrikokset ovat lisääntyneet vuodesta 2014 lähtien selkeästi, kertoo Suvanto ry. Vuonna 2020 noin 4500 yli 65-vuotiasta joutui petosrikoksen uhriksi. Erityisesti netin kautta tapahtuneissa rikoksissa, kuten pankkipetoksissa, 70-79-vuotiaat ovat suurin ryhmä. Rikoshyöty on ollut pelkästään tänä vuonna miljoonia euroja. Todellista laajuutta ei kuitenkaan tiedetä, sillä moni huijatuksi tullut häpeää tilannettaan eikä ilmoita asiasta poliisille.

”Rikolliset keksivät jatkuvasti aivan ihmeellisen nerokkaita huijauskeinoja. He ovat tehtailleet esimerkiksi verkkopankin näköisiä huijaussivustoja ja lähettäneet viranhaltijoiden nimissä maksupyyntöjä. Huijatuksi tulleen ei tarvitse tuntea häpeää vaan jokaisesta huijauksesta tai sen yrityksestä kannattaa rohkeasti olla yhteydessä poliisiin”, Finanssiala ry:n (FA) johtava asiantuntija Päivi Luna rohkaisee.

Ikääntyneet ovat erityisen alttiita erilaisten huijausten uhreiksi. Siksi jokaisen vanhuksen ja heidän läheistensä tulisi tuntea nyrkkisäännöt, joilla huijauksia voi ehkäistä. Myös finanssialan ammattilaisten sekä ikääntyneiden asiakkaiden kanssa työskentelevien tulisi tiedostaa, miten taloudellista hyväksikäyttöä voidaan tunnistaa ja miten siihen voidaan puuttua. Suvanto ry:n on Mummonmarkat vartijat -projektissaan laatinutkin oppaat niin ikäihmisille kuin heidän kanssaan työskenteleville ammattilaisille taloudellisen hyväksikäytön ennaltaehkäisemiseksi.

”Järjestöjen, pankkien ja viranomaisten viestinnällinen yhteistyö on tärkeää, jotta uusia huijauksia voidaan torjua. Tärkeää on myös se, että jokainen toimii omalta osaltaan mummonmarkan vartijana, niin sukulaiset, ikääntyneet itse kuin ammattilaisetkin”, Luna tiivistää.

FA on Mummonmarkan vartijat -hankkeessa yksi Suvanto ry:n yhteistyökumppaneista.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan