Oleskeluluvan saaneiden raha-asioiden hoito helpottuu

Ulkomaalaisen henkilökortti voidaan jatkossa myöntää kaikille oleskeluluvan ja kotikunnan saaneille. Hallituksen päätös helpottaa ulkomaalaisten pankkipalveluiden saantia, sillä puuttuva henkilöllisyystodistus estää pankkipalveluiden saamisen. Myös pankeille uudistus on tervetullut.

Pankit ovat olleet ilman henkilöllisyystodistusta asioivien asiakkaiden pankkipalveluiden suhteen puun ja kuoren välissä. Nykyinen rahanpesusääntely vaatii pankkia varmistamaan asiakkaan henkilöllisyyden luotettavasta ja riippumattomasta lähteestä peräisin olevien asiakirjojen perusteella.

Turvapaikkaa hakevilla maahantulijoilla tällaisia asiakirjoja ei ehkä ole ollut. Pankki ei ole tällöin voinut avata pankkitiliä, sillä se olisi silloin rikkonut lakia. Ilman pankkitiliä Suomeen kotoutuminen on vaikeaa.

”Finanssiala on tyytyväinen tähän ratkaisuun. Olemme toivoneet jo pidemmän aikaa lainsäätäjän ratkaisua tähän ongelmaan. Henkilökorttiuudistus parantaa Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden asemaa merkittävästi, eikä pankkien tarvitse tällä perusteella enää kieltäytyä palvelujen tarjonnasta”, Finanssialan Keskusliiton asiantuntija Mika Linna sanoo.

Turvapaikanhakijoille jaetaan syksyn aikana kokeiluluontoisesti prepaid-kortteja, joille sosiaalietuudet ladataan, ellei turvapaikanhakijalla ole pankkitiliä. Tarkoitus on, että kaikilla turvapaikanhakijoilla olisi kortti vuoden loppuun mennessä.

”Kunhan kortille voivat ladata rahaa viranomaisten ohella myös vaikkapa työnantajat, niin maahan tulevien turvapaikanhakijoiden mahdollisuudet raha-asioiden hoitamiseen alkaisivat olla jo melko hyvällä mallilla”, Linna sanoo.

Prepaid-kortti ratkaisisi pankkipalveluongelmaa kaikkien turvapaikanhakijoiden osalta. Jos turvapaikanhakija saa oleskeluluvan, niin ulkomaalaisen henkilökortti mahdollistaisi pääsyn suomalaisten pankkipalveluiden asiakkaaksi.

Uusi henkilökorttilaki tulee pääosin voimaan vuoden 2017 alusta.