”Olisi pitänyt kyllä tietää!” – Talousosaamiskilpailun voitto Norjaan, suomalaisia jäi kismittämään

Konsta Impiö (vas.) ja Iiro Paananen Kiiminkipuiston koulusta Oulusta olivat Suomen edustajat vuoden 2022 European Money Quiz -kilpailun finaalissa.
  • Eurooppalaisen talousosaamiskilpailu European Money Quizin virtuaalisen finaalin voitto meni Norjaan – suomalaiset eivät yltäneet viiden parhaan joukkoon.
  • Kilpailuun osallistui 29 Euroopan maata ja yli 50 000 oppilasta. Kilpailu on suunnattu 13-15-vuotiaille.
  • Suomesta finaaliin osallistuivat Konsta Impiö ja Iiro Paananen Kiiminkipuiston koulusta Oulun Kiimingistä.  

Kuinka Suomen edustajat valittiin?

Suomesta finalistit valittiin talousosaamiseen liittyvän Zaldo-verkko-oppimateriaaliin kuuluvan lopputestin perusteella. Zaldo on maksuton talousoppimateriaali, jossa on kullekin vuosiluokalle soveltuvia sisältöjä neljännestä luokasta alkaen aina yhdeksänteen vuosiluokkaan asti. Finanssiala ry on kilpailua järjestävän Euroopan pankkiyhdistyksen jäsen.

Kilpailun viiden parhaan maan edustajat saivat palkinnoksi matkan Brysseliin tutustumaan muun muassa Euroopan parlamenttiin. Viisi parasta maata olivat tänä vuonna Norja, Italia, Irlanti, Serbia ja Malta.

Finaalissa voittajat ratkaistiin monivalintakysymyksin. Kysymykset liittyivät sekä talouteen yleisesti että oman talouden hallintaan. Suomen joukkue Konsta Impiö ja Iiro Paananen saivat 19 kysymystä oikein 21:stä.

Useita kahden hengen joukkueita etäkilpailussa Zoomissa. Suomen joukkue oikeassa alakulmassa.
European Money Quizin voitto ratkaistiin virtuaalisessa finaalissa Zoomin ja Kahootin välityksellä. Suomen kaksikko oikeassa alakulmassa.

”Yksi kysymys oli kyllä aika vaikea – ei oikeastaan muisteta siitä juuri mitään, mutta jäi semmoinen olo jälkikäteen, että olisi se pitänyt tietää! Sen takia ei päästy viiden parhaan joukkoon”, Impiö ja Paananen kommentoivat suoritustaan. Voittajajoukkue Norja sai noin 20 600 pistettä, kolmanneksi tullut Irlanti noin 19 000 pistettä. Suomalaisten pistepotti kohosi noin 18 500 pisteeseen – palkintomatkan tuovaan viidenteen sijaan ei todennäköisesti jäänyt isoa rakoa.

Suomen edustajiksi valittiin Zaldon lopputestissä parhaiten pärjännyt 8.-luokka. Paanasen ja Impiön yrittäjyyskasvatuksen valinnaisaineen ryhmä oli käynyt Zaldoa ahkerasti läpi ennen lopputestiä. Treenaus kannatti ja se toi ryhmälle palkinnoksi Suomen edustusmahdollisuuden. Valinnaisryhmä järjesti oman sisäisen karsinnan siitä, ketkä kaksi oppilasta ovat luokan ja koko Suomen edustajat. Karsintaan luokka käytti vuoden 2019 EMQ-finaalin kysymyksiä.  

Pojat myös harjoittelivat finaalia varten verkosta löytyvillä vanhoilla finaalikysymyksillä. Yksi kysymyksistä oli uinut myös tämän vuotiseen finaaliin ja se oli opeteltu huolella tunnilla: Talletustesi korko on 3 % ja inflaatio on 2 %. Millainen ostovoimasi on vuoden kuluttua?

Salli kaikki evästeet, jotta voit nähdä tämän sisällön.

Loppukilpailua varten kunkin maan finalistikaksikko teki lyhyen videon, jossa toivotetaan kaikkien maiden finalisteille onnea kilpailuun omalla kielellä. Tällä videolla tulee samalla myös kevätterveiset Kiimingistä.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan