Pankki- ja rahoitusala kiinnostaa erityisesti kaupunkilaisnuoria

Kuva: Shutterstock
  • Pankki- ja rahoitusalan vetovoima tulevaisuuden työpaikkana on suurempaa kaupunkilaisnuorten kuin maaseutunuorten keskuudessa.
  • Finanssialaa tuodaan tutuksi myös maaseudun nuorille etä-TET-konseptin avulla, joka tuo finanssialan työhön tutustumisen mahdolliseksi asuinpaikasta riippumatta.
  • Pankki- ja rahoitusala on nuorten keskuudessa 9. suosituin tulevaisuuden työskentelyala.

Talous ja nuoret TATin Nuorten tulevaisuusraportti kartoittaa lähes 15 000 yläkoululaisen, lukiolaisen ja ammatillisen opiskelijan näkemyksiä tulevasta työelämästä.

Pankki- ja rahoitusala jatkaa nuorten kymmenen suosituimman alan joukossa, kun kysyttiin, millä aloilla voisi harkita työskentelevänsä. Talous ja nuoret TATin kyselyssä suosituimmat alat olivat terveydenhuolto, media ja viestintä sekä kulttuuri ja viihde. Vastaajista 19 prosenttia voisi harkita työskentelyä pankki- ja rahoitusalalla.

Poikien keskuudessa pankki- ja rahoitusala on ollut perinteisesti tyttöjä suositumpaa. Se nousi peräti neljänneksi suosituimmaksi alaksi teknologiateollisuuden, rakennusalan ja maanpuolustuksen jälkeen. Vakuutusala on nuorten keskuudessa tuntemattomampi ja vähemmän suosittu – sillä voisi kuvitella työskentelevänsä 5 prosenttia vastanneista nuorista. Se kuitenkin vetoaa tasaisemmin tyttöihin ja poikiin. Vuoteen 2020 verrattuna tyttöjen kiinnostus vakuutusalaa kohtaan on kasvanut.

“Kun katsoo nuorille tärkeitä alanvalintakriteerejä, voi olla tyytyväinen: nuorille tärkeää on hyvä palkkaus, kiinnostavat työtehtävät ja mahdollisuus tehdä asioita, jotka kokee tärkeäksi. Finanssiala pystyy tarjoamaan näitä kaikkia!”

KATJA REPO, kehitysjohtaja

Finanssialaa tutummaksi myös maaseudulle

Pankki- ja rahoitusalan vetovoimalla oli kyselyn suurimpia eroja kaupunkilais- ja maalaisnuorten välillä. Kaupungeissa joka viides nuori voisi harkita alalla työskentelyä, kun maaseudulla 14 prosenttia vastaajista ajatteli samoin. Finanssiala ry:n kehitysjohtaja Katja Revolla on jo ilmiöön lääke mielessä:

”Finanssialaa tuodaan nuorille tutuksi asuinpaikasta riippumatta etä-TET-konseptin avulla. Se on etänä toteutettava TET-harjoittelu, johon voi osallistua mistä päin Suomea tahansa. Kosketuksen saaminen alaan tekee siitä tutumman ja houkuttelevamman”, Repo sanoo.

Huhtikuussa finanssialan yhtiöt Danske Bank, OP ryhmä, Varma ja Nordea toteuttivat yhdessä Talous ja nuoret TATin kanssa ensimmäisen kokonaisen toimialan etä-TETin, johon osallistui lähes 200 nuorta. Nordea on jo aiemmin toteuttanut etä-TET-harjoitteluja hyvällä menestyksellä. Syksyllä on vuorossa maailman suurin etä-TET, johon osallistuu finanssialan lisäksi myös muita toimialoja. Siihen on ilmoittautunut jo yli 1500 nuorta.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat

Vaikuttaminen

Katja Repo

Kehitysjohtaja