Pientä treeniä ja tähtäin Brysselissä: Oululaiskoululaiset Suomen edustajiksi eurooppalaisen talousosaamiskisan finaaliin 

BRYSSELIIN KOVIN TAVOITTEIN

Konsta Impiö (vas.) ja Iiro Paananen Kiiminkipuiston koulusta Oulusta ovat Suomen edustajat vuoden 2022 European Money Quiz -kilpailun finaalissa.
  • Eurooppalaisen talousosaamiskilpailu European Money Quizin virtuaalinen finaali järjestetään tiistaina 10. toukokuuta. 
  • Suomesta finaaliin osallistuvat Konsta Impiö ja Iiro Paananen Kiiminkipuiston koulusta Oulun Kiimingistä.  

Suomesta finalistit valitaan talousosaamiseen liittyvän Zaldo-verkko-oppimateriaaliin kuuluvan lopputestin perusteella. Zaldo on maksuton talousoppimateriaali, jossa on kullekin vuosiluokalle soveltuvia sisältöjä neljännestä luokasta alkaen aina yhdeksänteen vuosiluokkaan asti. Finanssiala ry on kilpailua järjestävän Euroopan pankkiyhdistyksen jäsen. 

Konsta Impiö ja Iiro Paananen ovat Suomen edustajat kevään 2022 European Money Quiz (EMQ) -talousosaamiskilpailun finaalissa. 8:tta luokkaa käyvät pojat valikoituivat finaaliedustajiksi valinnaiseksi ottamansa yrittäjyyskasvatuksen oppiaineen kautta.  

”Yrittäjyyskasvatuksessa käytimme kolme oppituntia Zaldo-oppimateriaalin opiskeluun ja teimme sitten lopputestin. Aika moni sai luokalta lopputestissä hyviä pisteitä”, Iiro Paananen kertoo.  

Suomen edustajiksi valittiin Zaldon lopputestissä parhaiten pärjännyt 8.-luokka. Paanasen ja Impiön yrittäjyyskasvatuksen ryhmän treenaus kannatti ja se toi luokalle palkinnoksi Suomen edustusmahdollisuuden. Valinnaisryhmä järjesti oman sisäisen karsinnan siitä, ketkä kaksi oppilasta ovat luokan ja koko Suomen edustajat. Karsintaan luokka käytti vuoden 2019 EMQ-finaalin kysymyksiä.  

”Eivät ne hirveän haastavia olleet, aika helppoja kysymyksiä”, Konsta Impiö toteaa. Paananen on samoilla linjoilla, mutta myöntää, että seassa oli pari kysymystä, joita sai hieman miettiä. Poikien itsevarmuus lupaa hyvää Suomen menestykselle.  

Salli kaikki evästeet, jotta voit nähdä tämän sisällön.

Loppukilpailua varten kunkin maan finalistikaksikko teki lyhyen videon, jossa toivotetaan kaikkien maiden finalisteille onnea kilpailuun omalla kielellä. Tällä videolla tulee samalla myös kevätterveiset Kiimingistä.

Tähtäin palkintomatkalle Brysseliin 

”Brysseliin olisi tavoitteena päästä – pientä treeniä pidetään, että saadaan vastaukset nopeasti itse kisassa”, Impiö kaavailee. Vaikka finaali pidetään etänä, on viidelle parhaalle luvassa kesäkuussa palkintomatka Brysseliin. Siellä pääsee muun muassa tutustumaan europarlamenttiin. Kolmen parhaan koululle on luvassa rahapalkintoja. 

Finaalissa voittajat ratkaistaan monivalintakysymyksin. Kysymykset liittyvät sekä talouteen yleisesti että oman talouden hallintaan. 

”Kyllähän se talous kiinnostaa matematiikan lisäksi. Minua kiinnostaa rahan käyttö ja se, miten rahojen kanssa voi pärjätä paremmin, jotta oma talous pysyy aikuisenakin hyvässä kunnossa”, Iiro Paananen kertoo.  

Yrittäjyyskasvatuksen oppiaineessa pojat ovat talousasioiden opettelun lisäksi muun muassa opetelleet mainosten tekoa tekemällä markkinointimateriaalia koululle ja käyneet kauppaa koulun myyjäisten yhteydessä. Konsta Impiötä koulun yrittäjyyskurssille veti vapaus ja yrittäjyyden tuomat mahdollisuudet. 

”Halusin valita jonkin vähän erilaisen valinnaisaiheen. Yrittäjyys vaikutti kiinnostavalta siksi, että siinä saa tehdä juuri sitä mitä haluaa. Ja jos yritys lähtee menemään hyvin, voi tienata isoja summia”, Impiö sanoo. 

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan