Rahaviikko: ASP-säästäminen, huijaukset, opintolaina ja onko eläke wörtti vai SUS?

Ilman talousosaamista ei elämässä pärjää.
  • Peruskouluille ja toisen asteen opiskelijoille suunnattu Rahaviikko järjestetään 18.–22. maaliskuuta 2024.
  • Rahaviikko tarjoaa oppilaitoksille valmiit opetussisällöt nuorille tärkeistä taloustaidoista. Ohjelmat ovat maksuttomia.
  • Materiaali koostuu verkkoluennoista, peleistä ja erilaisista tehtävistä. Teemaviikon ohjelmia voi hyödyntää reaaliaikaisesti kerralla tai osissa esimerkiksi osana itsenäistä opiskelua myöhemmin keväällä.
  • Finanssiyhtiöistä sisältöä tarjoavat Nordea, OP Ryhmä, Danske Bank, LähiTapiola, Ilmarinen, POP Pankki ja Säästöpankki.

Rahaviikko on osa kansainvälistä OECD:n taloustaitoviikkoa Global Money Weekia ja eurooppalaista European Money Weekia. Suomessa tapahtuman koordinaattorina toimii Pörssisäätiö ja suojelijoina Opetushallitus ja Suomen Pankki. Sisällöntuottajina on mukana useita talousosaamista edistäviä organisaatioita kuten lukuisat finanssiyhtiöt, Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Martat, Nuorten yrittäjyys ja talous NYT, Takuusäätiö, Valtiokonttori, Talous- ja velkaneuvonta sekä Ulosottolaitos.

Maaliskuun toiseksi viimeisellä viikolla vietetään kansainvälistä talousosaamisen teemaviikkoa – Rahaviikkoa. Suomessa useat talousosaamista edistävät tahot ovat yhdistäneet voimansa ja tarjoavat viikon mittaisen kouluihin suunnatun ohjelmakokonaisuuden, jota voi seurata vapaasti verkosta tai hyödyntää tarjolle tulevia materiaaleja vapaasti loppuvuoden aikana.

Opettajat ovat voineet ilmoittautua materiaalien vastaanottajiksi kuluvan talven aikana. Ilmoittautuneita opettajia on peräti 391 kappaletta. Vuotta aiemmin ilmoittautuneita oli 305.

Rahaviikolla tarjolla olevat materiaalit ryhmittyvät seuraavien teemojen alle:

Raha ja kuluttaminen

Maksaminen & Vastuullinen kuluttaminen – Miten kuluttaa vastuullisesti? Mitä verkossa maksamisesta on hyvä tietää? Syvenny aiheisiin pelien ja tehtävien avulla.

Oman talouden hallinta

Pienin askelin kohti omaa taloutta; tarkastelussa säästäminen ja sijoittaminen, eläke, lainat ja velkaantuminen. Mistä saada säästöjä, ja miten saada säästöt tuottamaan? Mitä pitäisi tietää tavaroiden ja palveluiden kauppaa koskevista sopimuksista? Mitä seurauksia huonolla taloudenpidolla voi olla? Miksi palkastamme kertyy eläkettä?

Riski ja tuotto

Riskin hallinta, hajauttaminen ja digitaidot – Miten sijoittamisen riskiä voi hallita? Entä miten verkossa voi asioida turvallisesti? Toimintaympäristö
Verotus, finanssituotteet ja huijaukset – Miksi veroja kerätään, ja mistä veroja maksetaan? Entä miten ASP-säästäminen toimii?

Toimintaympäristö

Verotus, finanssituotteet ja huijaukset – Miksi veroja kerätään, ja mistä veroja maksetaan? Entä miten ASP-säästäminen toimii?

Salli kaikki evästeet, jotta voit nähdä tämän sisällön.

Finanssialan aamunavausvideo: Miksi Rahaviikon teemat erilaisista taloustaidoista ovat tärkeitä nuorille?

Finanssiyhtiöiden ohjelma Rahaviikolla

OP Ryhmä: Onks tää vähän sus? Näin tunnistat huijauksen

Miten somessa huijataan? Mitä on deep fake tai muulitoiminta? Ja miten pankki liittyy tähän?

POP Pankki: POV: Opintolaina – mikä juttu?

POP Pankin ja SeAMKin opiskelijoiden tuottama noin 15 minuutin tehokatsaus siihen, mikä opintolaina on, miten se toimii ja mitä 2. asteen opiskelijan on hyvä ottaa huomioon.

Säästöpankki: Säästäminen kuuluu kaikille

Säästäminen on palvelus tulevaisuuden itsellesi. Säästöpankin talousvalmentaja kertoo, miksi sinunkin kannattaa aloittaa säästäminen, millaisia vaihtoehtoja säästämiseen on tarjolla ja miten omille säästöille voi saada tuottoa.

LähiTapiola: Miksi nuoren on tärkeää ottaa kotivakuutus?

Mitä kotivakuutus korvaa ja mitä ei? LähiTapiolan asiantuntija Liisa Karvonen kertoo lyhyessä tietoiskussa, miksi kotivakuutus on omilleen muuttavalle nuorelle tärkeä. Lisäksi käydään läpi vakuutuksen peruskäsitteitä.

Danske Bank: Valinnoilla on väliä

Videolla esitetään konkreettisesti säästämiseen ja sijoittamiseen liittyvien erilaisten valintojen vaikutukset sekä nuoren oman tulevaisuuden että vastuullisuuden näkökulmista.

Ilmarinen: Isona meistä kaikista tulee eläkeläisiä

Onko eläke täysin SUS vai ihan wörtti ja legit?

Nordea & Valtiokonttori: ASP- Tie kodin omistajaksi

Mikä ihmeen ASP? ASP kannustaa säästämään ensiasuntoa varten, auttaa ensiasunnon hankinnassa ja suojaa korkojen nousulta. Pohditaan yhdessä lyhyiden videoiden ja osallistavien tehtävien muodossa mikä ASP on.

Nordea

  • Digiasiointi: Nuoren askeleet pankkiasioinnissa

Minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa! Pankkiasiointi avautuu laajemmin täysi-ikäiselle. Jo Alaikäisenä kannattaa ottaa avuksi digitaalipankkipalvelut raha-asioidensa hoitamiseen. Syvennytään tarkemmin mihin nuori tarvitsee pankkia ja miten pankin kanssa voi helpoiten asioida.

  • Asuminen: Haaveena oma koti?

Oma vai vuokra-asunto? Onko haaveenasi oma asunto. Tässä kokonaisuudessa tutustutaan asumisen teemaan, kuten asunnon hankintaan ja asuntolainaan.

  • Huijaukset: Vältä painajainen pankkitilillä

Huijarit on siellä missä ihmisetkin – verkossa. Tiedosta, tunnista ja suojaudu verkkopetoksilta nettishoppaillessasi.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan