Sähköinen tunnistaminen ja digitaalinen identiteetti kehittyvät, mutta miltä näyttää tulevaisuus?

 • Vahva sähköinen tunnistaminen ja digitaalinen identiteetti nousevat yhä tärkeämpään rooliin digitaalisten asiointipalveluiden mahdollistajana.
 • Valtiovarainministeriö on aloittanut hankkeen digitaalisen henkilöllisyyden kehittämiseksi Suomessa.
 • EU-komissio on julkaissut oman ehdotuksensa eurooppalaisesta digitaalisesta identiteetistä.

Finanssiala ry (FA) järjestää 12.10.2021 klo 9-11.00 webinaarin sähköisen tunnistamisen tulevaisuudesta. Missä nyt mennään, mitä valtion ja EU-komission hankkeet ja esitykset pitävät sisällään ja mitä itsehallittavalla identiteetillä tehdään? Näihin kysymyksiin pureudutaan pyöreän pöydän webinaarissamme ensi viikolla. Tilaisuus järjestetään Teams-kokouksena ja on avoin kaikille. Ilmoittaudu mukaan tästä tai seuraa tilaisuutta suorana jutun lopusta.

Digitalisoituvassa maailmassa vahva sähköinen tunnistaminen ja siihen vahvasti liittyvä digitaalinen ydinidentiteetti nousevat yhä tärkeämpään rooliin eri digitaalisten asiointipalveluiden mahdollistajina. Yhä enemmän julkisista ja yksityisistä asiointipalveluista siirtyvät käytettäväksi ensisijaisesti verkon kautta. Tämä tarkoittaa myös sitä, että nykyiset sähköiset tunnistusvälineet kehittyvät jatkuvasti muun muassa käyttötarpeen, käyttökokemuksen, teknologian ja tietoturvallisuuden osalta sekä myös sääntelyn ja globaalien trendien takia.

Pankkien tarjoamat pankkitunnukset ja mobiilioperaattoreiden tarjoamat mobiilivarmenteet ovat osana suomalaista luottamusverkostoa olleet tähän asti käyttäjien keskuudessa yleisimpiä käytössä olevia vahvoja sähköisä tunnistusvälineitä. Mutta miltä näyttää sähköisen tunnistamisen maailma vuonna 2030?

”Tähän ei vielä löydy kristallinkirkasta näkemystä, mutta jonkinlainen yhteinen konsensus löytyy ainakin siitä, että asiat tulevat muuttumaan. Pankeilla ja finanssialan toimijoilla tulee olemaan vahva rooli myös jatkossa, sillä he ovat jo perinteisesti olleet vahvojen sähköisten tunnistuspalveluiden suurkäyttäjiä”, Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Peter Jansson kertoo.

Kotimainen, asiakkuusriippumaton digihenkilökortti on tulossa

Valtiovarainministeriö asetti lokakuussa 2020 digitaalisen henkilöllisyyden kehittämisen hankkeen, jonka tarkoituksena on tuottaa yhdenvertaiset edellytykset ja mahdollisuudet jokaiselle hyödyntää digitaalista henkilöllisyyttä yhteiskunnan palveluissa. Tarkoitus on myös luoda mahdollisuuksia laajentaa viranomaisen vahvistamien henkilötietojen joukkoa, joka asioinnissa voidaan välittää toiselle osapuolelle.

”Yksinkertaistaen voisi sanoa, että valtio on tuomassa kansalasille asiakkuusriippumattoman digitaalisen mobiilihenkilökortin tai -todistuksen, jota voi käyttää sekä tiskillä asioimiseen että sähköisenä tunnistusvälineenä. Finanssiala on suhtautunut hankkeeseen myönteisesti”, Jansson kertoo.

Komissiolta ehdotus eurooppalaisesta digitaalisesta identiteetistä

Muutoksen tuulet eivät lopu tähän. Euroopan komissio julkaisi kesäkuussa ehdotuksensa eurooppalaisesta digitaalisesta identiteetistä, jota suunnitellaan lähinnä rajat ylittävän sähköisen tunnistamisen edistämistä varten. Ehdotuksella päivitetään nykyistä eIDAS-sääntelyä. Uusia asioita ovat muun muassa jäsenvaltiovelvoite laskea liikkeelle vähintään yksi yhteensopiva identiteettilompakko kussakin maassa. Mukana tulee myös sektorikohtaisia velvoitteita hyväksyä kyseiset identiteettilompakot omissa asiointipalveluissa. Tähän lukeutuu myös finanssisektori.

”Ehdotuksella on vahvoja liittymäkohtia Suomessa jo käynnistettyyn hankkeeseen. Samaan aikaan malli itsehallittavasta identiteetistä tekee vahvasti tuloaan. Tulevaisuudessa oman datan ja oman identiteetin hallinta tulee korostumaan”, Jansson sanoo ja jatkaa:

”Suostumusten hallinta ja vahvistettu data ovat avainasemassa, kun henkilötietoja jaellaan ja hyödynnetään eri osapuolten välillä. Tämä tapahtuu tietenkin aina asiakkaan suostumuksella.”

Pyöreän pöydän webinaari sähköisen tunnistamisen tulevaisuudesta 12.10.2021

Finanssiala ry järjestää webinaarin sähköisen tunnistamisen tulevaisuudesta tiistaina 12. lokakuuta klo 9–11.00.

Webinaarissa kuulemme sähköisen tunnistamisen vaiheista ja hankkeista tunnistamisen kehittämiseksi sekä itsehallittavista identiteeteistä. Alustajiksi ovat lupautuneet erityisasiantuntija Kimmo Mäkinen valtiovarainministeriöstä, puheenjohtaja Markus Hautala Findy Osuuskunnasta, asiantuntija Antti Poikola Teknologiateollisuudesta, toimitusjohtaja Elina Ussa FiComista sekä johtaja Arto Mattila Danske Bankista.

Tilaisuuden juontaa kehityspäällikkö Jussi Karhunen FA:sta.

Tilaisuus järjestetään Teams-kokouksena ja se on avoin kaikille. Ilmoittautumisen yhteydessä saat kalenterilinkin sekä vahvistuksen tilaisuudesta. Kutsua voi jakaa eteenpäin.

Voit seurata tilaisuutta suorana tästä

Salli kaikki evästeet, jotta voit nähdä tämän sisällön.

Tilaisuuden ohjelma

 • 9.00-9.20 Sähköinen tunnistaminen Suomessa, mistä ollaan tulossa ja mihin ollaan menossa
  Arto Mattila, johtaja, Danske Bank
 • 9.20 – 9.50 Digitaalisen henkilöllisyystodistuksenhanke ja ehdotus eurooppalaisesta digitaalisesta identiteetistä
  Kimmo Mäkinen, erityisasiantuntija, Valtiovarainministeriö
 • 9.50 – 10.00 Kommenttipuheenvuoro
  Elina Ussa, toimitusjohtaja, FiCom
 • 10.05 -10.35 Mikä on itsehallittavan identiteetin malli ja mitä uutta se tuo tullessaan?
  Antti Poikola, asiantuntija, Teknologiatollisuus
 • 10.35 – 10.55 Mitä Findy on tuomassa identiteettihallintaan ja sähköisen tunnistamisen maailmaan?
  Markus Hautala, puheenjohtaja, Findy osuuskunta