Turvallisuustyöstä palkittu Risto Karhunen: Heikoin lenkki on ihminen

Risto Karhunen (vas) palkittiin elämäntyöstään turvallisuusalalla. Finnsecurityn toiminnanjohtaja ja palkintoraadin jäsen Joona Vuorenpää onnitteli Karhusta tuoreeltaan. Kuva: Marjo Lapatto
  • Finanssiala ry:stä vuonna 2020 eläkkeelle jäänyt Risto ”Joppe” Karhunen palkittiin 3.11.2021 turvallisuusalan elämäntyöpalkinnolla.
  • Finanssialan ohella Karhunen on tehnyt pitkän uran poliisiorganisaation eri tehtävissä.
  • Palkinnon myöntänyt Turvallisuus & Riskienhallinta -lehti kumppaneineen palkitsee vuosittain useita henkilöitä (Finnish Security Awards) nostaakseen esiin esimerkillistä toimintaa ja alan innovaatioita.

Finanssiala ry:n turvallisuusjohtajan tehtävästä eläkkeelle jäänyt Risto ”Joppe” Karhunen palkittiin turvallisuuden eteen tehdystä elämäntyöstä keskiviikkona 3.11. Elämäntyöpalkinto on yksi Turvallisuus & Riskienhallinta -lehden vuosittain jakamista Finnish Security Awards -palkinnoista. Se myönnetään henkilölle, joka on työuransa aikana edistänyt suomalaista tai kansainvälistä turvallisuutta ja jonka työn katsotaan olevan kiistattomasti merkittävää.

Palkintoraadin mukaan Karhusen valintaa puolsivat muun muassa monipuolinen elämäntyö rikosturvallisuuden parantamisessa viranomais- ja yrityspuolella. Myös muut turvallisuussektorit, kuten paloturvallisuus ja tapaturmien ehkäisy, ovat olleet esillä hänen työssään. Raati painotti valinnassaan myös Karhusen laajaa kokonaisturvallisuuden asiantuntemusta lukuisissa mediaesiintymisissä vuosien varrella.

Risto Karhunen seuraa entistä leipälajiaan myös eläkkeellä. Hän sanoo, että turvallisuuden heikoin lenkki on usein ihminen itse.

”Teknologia kehittyy kovalla vauhdilla mutta ihminen pysyy ennallaan. Pahimpia riskejä ovat osaamattomuus ja välinpitämättömyys.”

Viime aikojen paheneva vitsaus ovat erilaiset nettihuijaukset, joihin ihmiset ovat menettäneet rahojaan kymmeniä miljoonia euroja vuodessa.

”Palvelut ja asiointi siirtyvät enenevässä määrin nettiin. Kenellä on vastuu siitä, että meillä kaikilla on riittävät taidot käyttää näitä palveluja turvallisesti? Kuka tahansa meistä voi kiireessä tai taitamattomuuttaan joutua huijauksen uhriksi. Ei vain vanhempi väki vaan myös nuoret. Tässä olisi työsarkaa seuraavalle elämäntyöpalkinnolle”, Karhunen vinkkaa.