Useaan kertaan lykätty uusi järjestelmä arvopaperikaupalle etenee – Suomi siirtyy uudelle alustalle syyskuussa 2023

Kuva: Shutterstock
  • Suomi liittyy rajat ylittävää sijoitustoimintaa helpottavalle TARGET2-Securities-alustalle (T2S) vuonna 2023.
  • Euroopan Keskuspankki (EKP) on hyväksynyt Suomen arvopaperikeskusta ylläpitävän Euroclear Finlandin liittymisen T2S-järjestelmään 11. syyskuuta 2023.
  • T2S luo arvopaperikaupan selvitysprosessille Euroopan laajuisen järjestelmän ja toimintatavat.
  • Arvopapereiden säilytystoiminta ei siirry EKP:lle vaan säilyy Euroclearilla.

Kun arvopaperi, esimerkiksi osake tai joukkovelkakirja, vaihtaa omistajaansa, ostaja maksaa kauppasumman myyjälle ja ostaja saa arvopaperin samalla hetkellä haltuunsa. Yksinkertaiselta kuulostava tapahtuma vaatii monimutkaisen prosessin, joka tapahtuu arvopaperikaupankäynnin konepellin alla eikä näy lainkaan sijoittajille. Tämän prosessin toteuttava tietojärjestelmä on Euroclear Finlandin Infinity, johon loputkin arvo-osuudet siirrettiin vuonna 2018. Arvopaperikaupan selvityksen siirtäminen T2S-alustalle on Infinityn seuraava vaihe.

T2S luo arvopaperikaupan selvitysprosessille Euroopan laajuisen järjestelmän ja toimintatavat. Muutos liittyy pääomamarkkinaunioniin, joka helpottaa pääomien liikkumista ja kannustaa sijoittajia kansainväliseen kaupankäyntiin. Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Iriina Laiho toteaa, että T2S-alusta tuo Suomen taas askeleen lähemmäs EU:n sisämarkkinoita.

Suomen oli alun perin tarkoitus liittyä T2S:ään syyskuussa 2017. Järjestelmä kuitenkin viivästyi, ja seuraava tavoite oli marraskuu 2022. Koronakriisi kuitenkin jarrutti erilaisia infrastruktuuriprojekteja, joten siirtymisaikataulu olisi nyt syyskuu 2023.

”Viivästymiset ovat harmillisia, mutta onneksi Tanskan T2S-järjestelmään siirtymisen ongelmista on opittu paljon. Huolellinen testaaminen ja nopea reagoiminen havaittuihin ongelmiin yhdistettynä hyvään kommunikaatioyhteyteen markkinaosapuolten, Euroclear Finlandin ja EKP:n välillä edesauttavat projektin saamista maaliin suunnitellussa aikataulussa. Markkinoiden luotettavuuden kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että järjestelmän käyttöönotto tapahtuu vakaasti ja turvallisesti”, Laiho sanoo.

Salli kaikki evästeet, jotta voit nähdä tämän sisällön.

Euroopan keskuspankin video vuodelta 2013 havainnollistaa, mistä T2S:ssä on kyse

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan