Uusivuosi ja uudet kujeet, mutta järki päässä ja suojalasit silmillä

Huolellisella ilotulitteiden käytöllä varmistetaan rauhallinen vuodenvaihde ja vältetään vammat ja vahingot. Kuva: Shutterstock.
  • Ilotulitteita saa ampua uudenvuodenaattona vain kello 18–02.
  • Ilotulitteiden käyttöpaikka tulee valita huolella suosien syrjäisiä ja aukeita paikkoja.
  • Erityisesti astmaa ja muita kroonisia keuhkosairauksia sairastavien sekä lasten kannattaa katsoa ilotulitteita etäältä.
  • Vammat ja vahingot voidaan välttää käyttämällä suojalaseja sekä noudattamalla ilotulitteiden käyttöohjeita.
  • Lemmikkiä ei kannata ottaa mukaan katsomaan ilotulituksia ja on hyvä muistaa, että useat lemmikit kokevat stressiä ilotulituksista.
  • Lähde: Tukes

Pian koittava uusivuosi tuo mukanaan vuotuisen huolen ilotulitteiden oikeaoppisesta käsittelystä.

Vaikka Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin tutkimus vuodelta 2020 arvioi ilotulitteiden suosion laskeneen, ovat ne edelleen odotettu ohjelmanumero etenkin uudenvuoden juhlissa. Finanssiala ry (FA) muistuttaa, että ilotulitteita on käsiteltävä huolella, jotta ihmisiin ja omaisuuteen kohdistuvilta vahingoilta vältytään.

”Alaikäiset eivät saa käsitellä ilotulitteita, eikä ilotulitteita tule sytyttää päihtyneenä. Ennen ilotulitekaupoille lähtöä kannattaa tarkistaa, että kotoa löytyy suojalasit niin ilotulitteiden sytyttäjille kuin katsojillekin. Jos ei, ilotuliteostoksilla on syytä ostaa myös suojalasit”, muistuttaa Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Petri Mero.

Suomessa sairaalahoitoa vaativia silmävammoja sattui viime vuodenvaihteessa 20 kappaletta. Asiasta tiedotti Tukes ja Suomen Silmälääkäriyhdistys. Näistä tapauksista 11 johtui keppiraketeista, 4 padasta, 3 ilmapaukusta, yhdestä perhosesta ja yksittäisessä tapauksessa ilotulite jäi tuntemattomaksi.

”Vain yksi vammautunut käytti suojalaseja, jotka ovat ilotulittajalle pakolliset ja katsojille suositellut”, selviää Suomen Silmälääkäriyhdistyksen selvityksestä.

Vuodenvaihteen ympärillä pelastuslaitoksilla oli vuosi sitten 4 rakennuspaloa sekä 79 muuta ilotulitteista johtuvaa paloa sammutettavana, ilmenee pelastuslaitosten Pronto-rekisteristä. Siksi ilotulitteita räjäytellessä on erityisen tärkeää pitää riittävä etäisyys rakennuksiin. Ilotulitteiden kanssa kannattaa suosia syrjäisiä ja aukeita paikkoja.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan