Ämpäri, marjanpoimuri sekä tapaturma- ja sairauskuluvakuutus

Kuva: Shutterstock
  • Puutiaiset eli punkit liikkuvat sulan maan aikana, ja niitä on kaikkialla Suomessa.
  • Punkkien levittämiä tauteja borrelioosia ja puutiaisaivotulehdusta todetaan eniten kesällä ja syksyllä.
  • Tapaturmavakuutukset eivät kata tartuntatauteja.
  • Jos punkin purema epäilyttää, kannattaa mennä nopeasti lääkäriin ja hakea käynnistä korvaus tapaturmavakuutuksesta.
  • Mahdollisen tartuntataudin hoidon kuluja korvaamaan tarvitaan sairauskuluvakuutus.

Punkit ovat viime vuosina levittäytyneet rannikkoseuduilta koko Suomeen. Punkin löytäminen ihosta on inhottavaa, ja purema saattaa aiheuttaa borrelioosia tai vaarallisempaa puutiaisaivokuumetta. Miten vakuutetun kannattaa toimia, jos epäilee saaneensa punkin puremasta tartunnan?

”Jos purema on vähänkin epäilyttävä tai osa punkista jää osa ihon alle, kannattaa mennä mahdollisimman nopeasti lääkäriin ja hakea käynnistä korvaus tapaturmavakuutuksesta. Tuolloin mahdollinen omavastuu jää vakuutetun maksettavaksi, mutta nopea toiminta parantaa mahdollisuuksia välttää vakavammat seuraukset”, sanoo Finanssiala ry:n varatoimitusjohtaja Esko Kivisaari.

Useimmat joskaan eivät kaikki tapaturmavakuutukset katsovat puremat tapaturmiksi. Kannattaa siis joka tapauksessa varmistua oman turvan kattavuudesta.

Sairauskuluvakuutus korvaa myös punkkitauteja

Punkkitaudeissa, kuten kaikissa vakuutustapahtumissa, ensisijaista on huolehtia itsestään ja välttää turhia tapaturmia. Punkit kannattaa irrottaa punkkipihdeillä mahdollisimman nopeasti. Aivokuumeelta voi suojautua rokotteella, jollaista ei kuitenkaan valitettavasti ole borrelioosille.

”Rokotteen ottamista ei mikään vakuutus korvaa, mutta senhän ottaminen on viisasta omaa varautumista”, Kivisaari huomauttaa.

Mahdollisen borrelioosi- tai aivokuumetartunnan hoidon kustannukset jäävät tapaturmavakuutuksen ulkopuolelle. Tapaturmavakuutus korvaa äkillisiä tapaturmia, kuten kivikossa kolhitun otsan tikkauksen. Tartuntatautien hoitoon tarvitaan sairauskuluvakuutus, joka korvaa myös punkin tai muun öttiäisen aiheuttaman sairauden hoidon kuluja.

”Mustikkaretkelle lähtevän kannattaa siis harkita tapaturmavakuutusturvan lisäksi myös sairauskuluvakuutusta”, Kivisaari sanoo