Eläkevarat laskivat 17 miljardia vuonna 2022 – lasku ei vaaranna eläkkeiden rahoitusta, ja yhtiöiden vakavaraisuus on vahva

Varojen heilahtelu kuuluu normaaliin sijoitustoimintaan, kun yli puolet varoista on sijoitettu osakemarkkinoille. Kuva: Shutterstock
  • Suomalaisten työeläkkeiden rahoituksessa käytettävät eläkevarat laskivat yhteensä 17 miljardia euroa vuoden 2022 aikana, kertoo Työeläkevakuuttajat Tela.
  • Eläkevarojen lasku on osa normaalin sijoitustoiminnan heilahtelua eikä vaaranna työeläkkeiden rahoitusta.
  • Varoja oli vuodenvaihteessa 238 miljardia euroa.

Vuosi 2022 oli työeläkevakuuttajille huonoin sitten finanssikriisin aikojen. Varojen heilahtelu kuuluu kuitenkin normaaliin sijoitustoimintaan, kun yli puolet varoista on sijoitettu osakemarkkinoille.

”Eläkevarojen lasku on juuri tällaista vaihtelua, eikä se vaaranna työeläkkeiden rahoitusta”, sanoo Telan analyytikko Kimmo Koivurinne tiedotteessa.

Sijoitusmarkkinoilla ja työeläkevaroissa näkyi erityisesti vaikea maailmantilanne. Telan Koivurinteen mukaan Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, energiamarkkinoiden heilunta ja inflaatio loivat epävarmuutta sijoitusmarkkinoille. Maailmantilanteesta huolimatta suomalaiset eläkevakuuttajat selvisivät vuodesta verrattain pienillä tappioilla.

Tappioita lievensi työeläkesijoitusten omaisuuslajikohtainen ja maantieteellinen hajautus. Edellisvuosien hyvät sijoitustuotot näkyvät edelleen myös yksityisalojen työeläkevakuuttajien vahvana vakavaraisuutena.

Työeläkevarojen nimellistuotto koko vuodelta oli -5,9 prosenttia. Reaalituotto, joka ottaa huomioon inflaation kokonaistuottoa vähentävänä tekijänä, painui -13,8 prosenttiin. Osakesijoitusten tuotot olivat vuoden aikana keskimäärin reaalisesti -16 prosenttia, korkosijoitusten -14,7 prosenttia, kiinteistösijoitusten -5,2 prosenttia ja vaihtoehtoisten sijoitusten tuotot -6,3 prosenttia.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan