Eläköityvän Esko Kivisaaren viimeinen podcast: Miksi vakuutusta on niin vaikea ymmärtää?

Podcastissa pohdintoja tarjoavat Finanssiala ry:n varatoimitusjohtaja Esko Kivisaari (vas) ja kehityspäällikkö Jussi Karhunen.
  • Miksi vakuutusta on niin vaikea ymmärtää ja miksi sitä verrataan aina sijoitukseen? kysytään Finanssiala ry:n Alivakuutussihteeri-podcastissa.
  • Pohdintoja tarjoaa Finanssiala ry:n varatoimitusjohtaja Esko Kivisaari, vakuutusmaailman kaiken nähnyt asiantuntija.
  • Kivisaari jää eläkkeelle marraskuun lopussa.

“Vakuutuksen tuote on rauhallinen yöuni – ei se korvaus, jonka vahingon sattuessa saa”, Esko Kivisaari sanoo. Moni ajattelee, että on maksanut vakuutusta turhaan, jos siitä ei koskaan saa korvausta. Sen sijaan sijoittamiseen vertaamista Kivisaari pitää ihan hyödyllisenä kirittäjänä vakuutuksille. ”Vakuutukselta pitää ehdottomasti edellyttää turvaa ja järkevyyttä. Eli että saa hyvää turvaa, eikä maksa liikaa.”

Kivisaaren mukaan asiakkaan on mukavampi ostaa tuote, josta suuremmalla varmuudella saa itselleen jotain konkreettista, rahallista hyötyä. Näin käy, jos vakuutuksen omavastuu on pieni. Se kuitenkin nostaa tuntuvasti vakuutuksen hintaa. Toisaalta silloin korvauksia saa todennäköisesti useammin, sillä pieniä vahinkoja sattuu useammin. Tällaisista käy esimerkiksi pienet korvatut vahingot kotivakuutuksesta, kuten vaikkapa rikkoontuneet aurinkolasit. Omavastuulla tarkoitetaan summaa, joka sattuneesta vahingosta jää vakuutuskorvauksen jälkeen itse maksettavaksi.

”Kuluttajan kannalta järkevämpää voisi olla nostaa omavastuuta kohtalaisen suureksi, jolloin vain suuret vahingot korvataan. Sellaiset, jotka todella aiheuttaisivat isoja maksuvaikeuksia. Tällöin vakuutuksesta tulee paljon halvempi. Ennemmin korkea omavastuu, mutta myös korkea maksimikorvaus”, Kivisaari toteaa.

Eläkkeelle ennen vuodenvaihdetta

Podcast on Esko Kivisaaren viimeinen työssään Finanssiala ry:n varatoimitusjohtajana. Kivisaari on jäämässä marraskuun lopussa eläkkeelle. ”On helppo lähteä hyvässä kunnossa olevasta FA:sta. Työhyvinvointi on korkealla ja porukka ensiluokkaista. FA:n erityisenä arvona on olla uranuurtaja edunvalvonnan vastuullisuuden korostamisessa”, Kivisaari toteaa.

Kivisaari kertoo podcastissa myös jo perinteeksi muodostuneen aktuaarivitsin, mutta myös muuta: podcastin lopulla hän kaivaa taskustaan ammoin henkivakuutusmyyjänä toimineen isoisänsä kirjeen mielitietylleen. Rakkauskirjeessä on paitsi romantiikkaa, myös hieman yllättäen tunteenpalavaa henkivakuutusasiaa.

Katso videoitu katkelma podcastista

Salli kaikki evästeet, jotta voit nähdä tämän sisällön.