Fivalta perusteltu päätös pitää pankkien muuttuva lisäpääomavaatimus ennallaan – FA pettynyt lainakaton ennalleen jättämiseen

Finanssialan mielestä lainakatto olisi syytä palauttaa lakisääteiselle perustasolleen 90 prosenttiin muiden kuin ensiasunnon ostajien osalta. Kuva: Shutterstock
  • Finanssivalvonta (Fiva) pitää pankkien muuttuvan lisäpääomavaatimuksen ennallaan sen perustasolla 0 prosentissa.
  • Myös asuntolainojen lainakaton viime syksynä tehtyä tiukennusta jatketaan, eli muiden kuin ensiasunnon ostajien lainakatto säilyy 85 prosentissa. Ensiasunnon ostajilla katto on 95 prosenttia.
  • Fiva arvioi, että Venäjän hyökkäyssota ja kansainvälinen talouskehitys voivat johtaa rahoitusolojen kiristymiseen.
  • Finanssiala ry (FA) pitää lisäpääomavaatimusta koskevaa päätöstä perusteltuna mutta olisi pitänyt tarpeellisena lainakaton palauttamista lakisääteiselle perustasolleen 90 prosenttiin muiden kuin ensiasunnon ostajien osalta.

Fiva pitää 31. maaliskuuta 2022 julkaistussa makrovakauspäätöksessään asuntoluottojen lainakaton ja pankkien muuttuvan lisäpääomavaatimuksen ennallaan. Fiva varoittaa, että keskeisiä riskejä rahoitusjärjestelmän toimivuuteen ja kansainväliseen talouteen aiheuttavat geopoliittinen tilanne, korkealle kohonnut inflaatio sekä koronapandemian jatkuminen.

Finanssiala ry:n johtaja, pääekonomisti Veli-Matti Mattila allekirjoittaa Fivan huolen: on odotettavissa, että pitkään vilkkaana jatkunut asuntokauppa hiljenee lähikuukausina ja Suomen talouden kasvuennusteita korjataan alaspäin. Pankkisektorin vakavaraisuus kuitenkin kestäisi toimintaympäristön voimakkaankin heikkenemisen. Tästä osoituksena ovat hyvät tulokset Euroopan pankkiviranomaisen, Euroopan keskuspankin ja Finanssivalvonnan viime heinäkuussa julkaisemista stressitesteistä.

”Vakavarainen finanssisektori kohtaa muuttuneen tilanteen hyvistä lähtökohdista. Luottoriskit ovat kohonneet jonkin verran pandemiasta eniten kärsineillä palvelualoilla, mutta näille myönnettyjen luottojen osuus pankkien kaikista yritysluotoista on pieni. Pankkien suorat Venäjä-riskit eivät ole merkittäviä”, Mattila luettelee.

Mattila toteaa, että makrovakauspolitiikan keventäminen olisi ollut perusteltua. Muiden kuin ensiasunnon ostajien lainakatto olisi ollut hyvä  palauttaa lakisääteiselle perustasolleen 90 prosenttiin. Lainakatto on nyt 85 prosenttia.

”Makrovakauspolitiikan virityksessä on tarpeellista ottaa huomioon talousnäkymien nopea muuttuminen. Lainakaton nostaminen tukisi asuntomarkkinoiden toimintaa tilanteessa, jossa epävarmuus on suurta ja markkinoiden toiminta voi häiriintyä”, Mattila sanoo.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan