Korona kummitteli Talous tutuksi -koulutukset verkkoon jo toisen kerran – menestyksekkäästi

 • Talous tutuksi -koulutukset ovat vuosittaisia opettajien talousaiheisia täydennyskoulutuksia. Tarjolla on vinkkejä taloustaitojen opetukseen ja talouden ajankohtaisluentoja huippuasiantuntijoiden kertomana. 
 • Koulutukset on suunniteltu erityisesti historian ja yhteiskuntaopin ja matematiikan opettajille, kotitalous- ja luokanopettajille, rehtoreille, opoille ja opettajiksi opiskeleville.
 • Koulutus sopii opettajille niin ala- ja yläkouluissa kuin lukioissa. Osallistuminen ei vaadi aikaisempaa osallistumista tai taustatietoja. 
 • Tämän vuoden koulutukset pidetään kahtena aamupäiväseminaarina 1.9. ja 6.9. Ilmoittautuminen on käynnissä. 

Talous tutuksi -koulutukset järjestetään syksyisin. Koulutuksia järjestävät Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto, Opetushallitus, Finanssiala ry (FA), Pörssisäätiö, Suomen Pankki ja Talous ja nuoret TAT. 

Talous tutuksi -koulutukset vietiin viime vuonna koronan vuoksi verkkoon kuten tuhannet muutkin tilaisuudet. ”Kokeilu onnistui yli odotusten”, kertoo koulutuksia Finanssiala ry:ssä koordinoiva kehityspäällikkö Jussi Karhunen. Myös tämän vuoden koulutus suunniteltiin täysin verkkopohjaiseksi koronan kummitellessa koko ajan taustalla. 

Aiemmin koulutukset kiersivät fyysisesti useammalla paikkakunnalla pitkin Suomea ja tavoittivat vuosittain karkeasti 300 opettajaa. Verkkoon vietyihin koulutuksiin ilmoittautui noin 400 opettajaa ja luentotallenteet ovat keränneet satoja toistoja koulutusten jälkeen.  

”Verkkokoulutukset tekivät niistä tasa-arvoisemmin saavutettavia ympäri Suomen, mutta moni kertoi myös kaipaavansa toisten opettajien kohtaamista ja pystyvänsä keskittymään paikan päällä aiheisiin paremmin”, Karhunen kertoo muuttuneen koulutuksen saamasta palautteesta.  

Virtuaalimessut uutuutena  

Tänä vuonna uutuutena on toisen koulutuspäivän jälkeen pidettävät virtuaalimessut lyhyiden, osittain päällekkäin limittyvien tietoiskujen muodossa. Kustakin virtuaalihuoneesta osallistujat voivat poimia haluamansa ja saada niiden kautta vinkkejä opetustyöhön. FA:n messuhuoneessa kerrotaan nuorille suunnatuista maksuttomista vakuutustyöpajoista, jotka lisäävät nuorten tietämystä yksityisistä ja julkisista vakuutuksista. Millaisten asioiden varalta meidät on Suomessa vakuutettu ilman, että asiaa tarvitsee itse hoitaa, ja mitkä vakuutukset taas on nimenomaan osattava hoitaa itse?

Päivän varsinaisessa luento-osuudessa Finanssiala ry:n puheenvuoron pitävät toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi ja eläkeasioista vastaava johtaja Mikko Kuusela. Otsikkona on Käydäänkö nuorten taskuilla – Kuka ja millä rahalla hoitaa Suomen vanhukset? Riittääkö eläkejärjestelmä, vai tarvitaanko muutakin? 

”Vaikka suomalainen eläkejärjestelmä on yksi maailman parhaista, leijuu tulevien ikäpolvien maksupaineiden ja eläketurvan yllä osin perusteltuja ja osin yliampuvia huolia. Asiantuntijamme käyvät läpi järjestelmän perusperiaatteita ja rahoitusta sekä pohtivat myös yksityistä vanhuuteen varautumista ja sen tarvetta”, Karhunen kertoo aihevalinnan taustasta. 

Kahtena edellisvuonna kiertävä järjestelyvastuu on ollut Finanssiala ry:llä, nyt tahtipuikkoa heiluttaa Suomen Pankki.  

TALOUS TUTUKSI -KOULUTUSPÄIVÄ I – 1.9.2021

Ensimmäinen koulutuspäivä käsittelee taloustilannetta, rahapolitiikkaa ja eläkejärjestelmää.

Päivän ohjelma:

 • 9.00 Pääjohtaja Olli Rehn, Suomen Pankki, Ajankohtainen taloustilanne pandemian valossa sekä rahapolitiikan uusi strategia
 • 9.40 Tutkimusprofessori Mika Maliranta, Palkansaajien tutkimuslaitos: Syvä kriisi ja luova tuho – mitä laskusuhdanteiden jälkeen tapahtuu?
 • 10.20 Toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi ja johtaja Mikko Kuusela, Finanssiala ry: Käydäänkö nuorten taskuilla – Kuka ja millä rahalla hoitaa Suomen vanhukset? Riittääkö eläkejärjestelmä, vai tarvitaanko muutakin?

TALOUS TUTUKSI -KOULUTUSPÄIVÄ II – 6.9.2021

Toinen koulutuspäivä käsittelee talousasioiden opettamista.

Päivän ohjelma:

 • 9.00 Tutkijatohtori Mette Ranta, Helsingin yliopisto ja pedagoginen asiantuntija Lauri Vaara, Talous ja nuoret TAT: Tutkittua tietoa talousosaamisen yhteydestä hyvinvointiin
 • 9.40 Opetusneuvos Kristina Kaihari, Opetushallitus ja opettajia: Opetussuunnitelmista monialaisiin talousosaamisen oppimiskokonaisuuksiin – käytännön esimerkkejä kouluista
 • 10.20 Toimitusjohtaja Sari Lounasmeri, Pörssisäätiö: Kiinnostaako osakesijoittaminen? Näin teet sijoitussuunnitelman

Toisen koulutuspäivän päätteeksi klo 11–12 järjestetään 15 minuutin mittaisia, rinnakkaisia tietoiskuja, joiden yhteydessä osallistujat voivat esittää kysymyksiä:

 • Helsinki Graduate School of Economics: Talousopetus verkossa lukiolaisille (lukio)
 • Kilpailu- ja kuluttajavirasto: Oppimisen palvelut kuluttaja- ja talousosaamisen vahvistamiseen (yläkoulu ja lukio)
 • Pörssisäätiö: Pörssilähettiläät ja Pörssikurssi (yläkoulu ja lukio)
 • Takuusäätiö: Uudet oman talouden palvelut kouluun (yläkoulu)
 • Talous ja nuoret TAT: Pilotoitavana oleva lukiolaisten sijoittajakoulu (lukio)
 • Vaasan yliopisto: Pelit talousopetuksessa (yläkoulu ja lukio)
 • Finanssiala ry: Nuorten vakuutustyöpajat (yläkoulu ja lukio)

Syksyn 2020 koulutusten tallenteet

Salli kaikki evästeet, jotta voit nähdä tämän sisällön.

Vuoden 2020 koulutuspäivä 1: PISA-tutkimuksesta yrittäjyyskasvatukseen

Vuoden 2020 koulutuspäivä 2: Koronan isku talouteen – ja kryptovaluutat

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan