Kosketinsoitin, lasiotus ja veitsellä ryövätty säästöpossu – näihin poliitikot ovat säästäneet ensimmäisenä


NÄIN POLIITIKOT OVAT SÄÄSTÄNEET

  • Finanssiala ry:n SuomiAreena-keskustelussa 12. heinäkuuta puhuttiin kansalaisten mahdollisuuksista vaikuttaa sijoittamalla kestäviin kohteisiin.
  • Tilaisuudessa keskustelijat pääsivät kertomaan, mitkä olivat ensimmäiset asiat, joihin he muistavat säästäneensä lapsuudessa ja nuoruudessa.
  • Voit katsoa tallenteen tilaisuudesta jutun lopusta.

Monet muistavat, mikä oli ensimmäinen asia, johon säästi lapsena. Itse säästetyillä rahoilla ostamisessa on jotain innostavaa, ja kokemus motivoi säästämään uudestaan. Nuorena saatu innostus säästämiseen ja sijoittamiseen viitoittaa polun kohti isompia investointeja vanhempana aikuiselämässä.

FA:n SuomiAreena-tilaisuudessa keskustelijat pääsivät kertomaan, mitkä olivat ensimmäiset asiat, joihin he muistavat säästäneensä lapsuudessa ja nuoruudessa. Säästökohteet vaihtelivat levyistä ja pehmoleluista kalastustarvikkeisiin. Voit katsoa tallenteen tilaisuudesta jutun lopusta.

Kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirén kertoi säästäneensä Spice Girls -yhtyeen Helsingin konsertin keikkalippuihin, koska yhtyeen keikka oli nuorelle fanille iso juttu.

Kansanedustaja Saara-Sofia Siren fanitti Spice Girlsiä ja säästökohteena oli lippu konsertttin.

SDP:n kansanedustaja Matias Mäkynen puolestaan säästi mopoon 15-vuotiaana, mutta päätyi lopulta musiikkiharrastuksen innoittamana hankkimaan kosketinsoittimen: “Kosketinsoitin on vielä tänäkin päivänä käytössä, mopo tuskin olisi.”

Kansanedustaja Matias Mäkynen säästi mopoon, mutta päätyi yhä käytössä olevaan kosketinsoittimeen.

Myös Vihreiden europarlamentaarikko Alviina Alametsän ensimmäinen säästömuisto liittyy musiikkiin. Alametsä kertoi kehittäneensä jo neljävuotiaana hieman ikätovereistaan hevimmän musiikkimaun. Hän rakasti Iron Maidenia ja säästi heidän levyynsä. Nuoruudessa Alametsä haaveili myös moottorikelkasta Kainuussa: “Rahan realiteetit tulivat kuitenkin nopeasti vastaan ja moottorikelkka jäi sillä erää hankkimatta.”

Europarlamentaarikko Alviina Alametsä innostui jo neljävuotiaana hevistä ja säästökohteena olikin Iron Maidenin levy.

FA:n varatoimitusjohtaja Esko Kivisaari kertoi puolestaan säästäneensä kalastuksessa oivalliseen välineeseen, nimittäin umpikelaan.
“Lopulta rahat menivät kuitenkin kitaraan”, Kivisaari kertoo.

FA:n varatoimitusjohtaja Esko Kivisaari kalamiehenä säästi umpikelaan, mutta lopulta osti säästöillä kitaran.

Raha puhuu – naiset ja nuoret suunnannäyttäjinä? -tilaisuuden keskustelijoiden ensimmäiset säästökohteet eivät kuitenkaan kaikki liittyneet musiikkiin.

CLC:n toimitusjohtaja Tuuli Kaskinen kertoi säästäneensä rahaa maailman ihanimpaan ja pehmeimpään vaaleanpunaiseen pupuun, jonka oli nähnyt Jyväskylän Sokoksella.

“Pyysin isoäidiltä pupua ja vaikka paljon isoäiti minulle ostikin asioita, tällä kertaa vastaukseksi tuli kannustava kehotus säästää pupuun itse”, Kaskinen muistelee.

CLC:n toimitusjohtaja Tuuli Kaskinen toivon mummon ostavan vaaleanpunaisen pupun. Mummo kehotti kuitenkin säästämään rahat ihanuuteen itse.

Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranteen säästökohde on myös eläinteemainen, sillä hän kertoo nähneensä erään kultasepänliikkeen näyteikkunassa pieniä lasieläimiä ollessaan ala-asteen ensimmäisillä luokilla. Lasieläin näyteikkunassa teki vaikutuksen ja hän päätti pistää rahaa säästöön, jotta pystyi ostamaan vaaleanpunaisen lasiotuksen.

“Tällaisia lasiotuksia minulta löytyy edelleen kotoa parikymmentä”, Ranne nauraa.  

Kansanedustaja Lulu Ranne ihastui näyteikkunassa olleeseen lasiotukseen ja päätti säästää saadakseen otuksen kotiin.

Keskustan kansanedustaja Jouni Ovaskan muisto ensimmäisestä säästökohteesta on monille tuttu säästöpossu. ”Laitoin säästöpossuun talteen kaikki ylimääräiset markat ja vein säästöpossun sitten pankkiin. Joskus säästöpossu ei päässyt pankkiin asti, vaan veitsen avustuksella piti kaivaa possusta hieman rahaa, jotta pääsi kioskiin ostoksille.”

Kansanedustaja Jouni Ovaskan säästöpossu ryövättiin usein veitsellä.

Ovaskan veitsiratkaisu lienee tutumpi useallekin lapsena ja nuorena säästäneelle: rahaa laitettiin säästöön hyvän ja pahan päivän varalle ja tarvittaessa otettiin käyttöön. Samasta on kyse myös kansankapitalismissa. Säästäminen ja sijoittaminen ovat jokaisen ulottuvilla – lähes jokaisesta on säästäjäksi, sijoittajaksi ja omistajaksi. Yksilön säästäminen parantaa myös yhteiskunnan kantokykyä.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan

VAIKUTTAMINEN

Pirita Ruokonen

Yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuuspäällikkö