Vihreä siirtymä tulee toteuttaa oikeudenmukaisesti, jotta kansalaisten tuki säilyy

Kuvassa FA:n Raha puhuu vihreästi -tilaisuuden keskustelijat: takarivissä europarlamentaarikko Alviina Alametsä, kansanedustaja Jouni Ovaska ja FA:n varatoimitusjohtaja Esko Kivisaari. Eturivissä CLC:n toimitusjohtaja Tuuli Kaskinen, kansanedustajat Lulu Ranne, Matias Mäkynen, Saara-Sofia Sirén sekä juontaja Jasmin Hamid.

Vihreään siirtymään tarvitaan maltillista sääntelyä ja kannustavaa verotusta.  ”Ilmastopolitiikan pitää olla teknologianeutraalia, markkinaehtoista, mahdollistavaa ja meillä pitää olla verotus, joka kannustaa kestävimpiin ratkaisuihin ja investointeihin”, kansanedustaja Saara-Sofia Sirén (kok.) korosti FA:n Raha puhuu vihreästi -tilaisuudessa.

Siren painotti, että poliitikot eivät ole oikeita tahoja ohjaamaan markkinoita. Hän peräänkuulutti malttia kestävän rahoituksen sääntelyyn. ”

”Taksonomia on hyvä asia ja sitä kannatetaan laajasti, mutta olemme päässeet taksonomiassa käsittelemään vasta aika pientä osaa, eikä aloitettu edes vaikeimmasta ja olemme heti olleet aika isoissa kysymyksissä muun muassa siitä mikä on kestävää ja miten sitä arvioidaan.” totesi Sirén.

Kansanedustaja Matias Mäkynen (sd.) muistutti, että eduskunta on viime aikoina käsitellyt EU-lainsäädäntöä, jolla on tarkoitus yhdenmukaistaa sääntelyä sen osalta, mitä sijoituskohteita voidaan kutsua kestäviksi.

”Siinä on myös ongelmia. Mutta se yleisajatus siitä, että meillä olisi tarkempaa sääntelyä siitä, mitä sijoituskohteita voidaan kutsua kestäviksi ilmastonmuutoksen, luonnon monimuotoisuuden, sosiaalisten kriteerien kannalta, niin sitä tarvitaan. Pelkät sertifikaatit eivät riitä ja niiden vertailu on hankalaa kuluttajille ja yksittäisille sijoittajille”, Mäkynen korosti.

Kansanedustaja Lulu Ranne (ps.) vaati hallittua ja vaikuttavaa päästöjen vähentämistä. ”Ilmastopolitiikan on tulevaisuudessa oltava sellaista, mihin suomalaisilla on varaa.”

Mäkysen mukaan Suomi kannattaa päästökaupan laajentamista esimerkiksi liikenteeseen. Hän muistutti, että vihreä siirtymä pitää toteuttaa oikeudenmukaisesti. ”Jos menetämme ihmisten tuen vihreälle siirtymälle, se ottaa jossakin vaiheessa takapakkia ja siihen meillä ei ole varaa.”

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan

VAIKUTTAMINEN

Pirita Ruokonen

Yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuuspäällikkö