Omien tietojen oikeellisuus kannattaa tarkastaa ennen lainanhakua positiivisesta luottotietorekisteristä

Positiivisessa luottotietorekisterissä olevien virheiden korjaaminen on ensisijaisesti luotonantajien vastuulla Kuva: Shutterstock
  • Luottolaitokset käyttävät huhtikuun alussa 2024 käyttöön tullutta positiivista luottotietorekisteriä asiakkaan luottokelpoisuuden arviointiin.
  • Positiivisessa luottotietorekisterissä on havaittu joitain virheitä, ja luotonantajat korjaavat niitä jatkuvasti.
  • Ennen kuin lähtee hakemaan uutta lainaa, kannattaa tarkastaa rekisteristä, että omat tiedot ovat ajan tasalla.
  • Rekisteri helpottaa luotonmyöntäjiä asiakkaan tietojen tarkistamisessa ja auttaa ylivelkaantumisen torjunnassa.

Huhtikuussa 2024 käyttöön otetussa positiivisessa luottotietorekisterissä saattaa olla yksittäisiä virheitä. Julkisuuteen on noussut joitain tapauksia, joissa rekisterissä on näkynyt jo pois maksettuja luottoja tai hoidettuja maksuviivästyksiä. Pahimmillaan virheet voivat johtaa lainansaannin epäämiseen.

”Ikävä kyllä rekisteriin on päässyt virheitä, ja niitä siivotaan järjestelmästä koko ajan pois. Varsinkin nyt rekisterin alkuvaiheessa on hyvä ennen uuden lainan hakua käydä tarkastamassa omat tietonsa ja tarvittaessa pyytää luotonantajaa korjaamaan virheet”, sanoo Finanssiala ry:n (FA) johtava lakimies Antti Laitila.

Rekisterissä olevien virheiden korjaaminen on ensisijaisesti luotonantajien vastuulla. Laitilan mukaan ongelmatilanteissa voi olla yhteydessä myös suoraan positiivista luottotietorekisteriä ylläpitävään Verohallintoon.

Apua tietomurron uhrille

Poliisi epäilee myös tietomurtoa, jossa positiivisen luottotietorekisterin sekä Traficomin ajoneuvorekisterin tietoja on päätynyt vääriin käsiin. Väärin perustein tehdyt kyselyt koskevat yhtä luotonantajaa. Tapaus on poliisin tutkinnassa.

Jos epäilee joutuneensa tietomurron uhriksi, itselleen otettu luottokielto estää osamaksukaupan tai muun luotonoton ulkopuolisilta.

Lisää vinkkejä on Verohallinnon sivuilla.

”Syksyllä on tulossa käyttöön palvelu, jolla yksityishenkilö saa suomi.fi-palvelun kautta tiedon, jos hänen luottorekisteriotettaan on kysytty. Tällöin saa nopeammin tiedon mahdollisista väärinkäytöksistä” Laitila kertoo.

Rekisteri helpottaa luottokelpoisuuden arviointia

Positiiviseen luottotietorekisteriin on kerätty suomalaisten luotot, kuten asuntolainat, pikavipit ja osamaksut. Rekisteri helpottaa pankin tai muun luotonantajan työtä asiakkaan luottokelpoisuuden arvioinnissa. Rekisterissä näkyy myös, jos luoton maksussa on ollut yli 60 päivän viive.

”Rekisteristä näkee, jos esimerkiksi olemassa olevien luottojen maksussa on viivästyksiä. Näin luottolaitos voi jo hyvissä ajoin ryhtyä toimiin ehkäistäkseen asiakkaan velkaongelmia. Rekisteri siis paitsi helpottaa luotonantoa, auttaa ylivelkaantumisen suitsinnassa”, Laitila kertoo.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan