Koronapandemia ei ole horjuttanut suomalaisten luottamusta työeläkejärjestelmään

Kuva: Shutterstock
  • Suomalaisten luottamus eläkejärjestelmään on pysynyt vahvana, ilmenee Eläketurvakeskuksen (ETK) eläkebarometristä.
  • Koronapandemian talousvaikutukset eivät ole vaikuttaneet valtaosan luottamukseen
  • Vastausten joukossa kohdistuu jonkin verran epäilyjä eläkkeen riittävyyteen
  • Työeläkkeiden tulevaisuudesta keskustellaan myös ETK:n SuomiAreena-tilaisuudessa tiistaina 13. heinäkuuta kello 13.

ETK:n Kantar Oy:ltä tilaama eläkebarometri mittaa suomalaisten eläketurvaan ja eläkkeisiin liittyviä käsityksiä vuosittain.

Enemmistö ETK:n eläkebarometrin vastaajista toteaa luottavansa suomalaiseen eläkejärjestelmään. Yhteensä 71 prosenttia vastaajista on asiasta täysin tai jossain määrin samaa mieltä. Koronapandemia ei siis horjuttanut suomalaisten luottamusta eläkejärjestelmään.

Koronakriisi iski voimalla työeläkevaroihin alkuvuodesta 2020, ja varoista suli 22 miljardia euroa. Varat kuitenkin saavuttivat ja ylittivät koronalaskua edeltävän tason jo viime vuoden lopulla. Neljä viidestä barometrin vastaajasta arvioi, ettei pandemian taloustilanteeseen tuomat haasteet ole vaikuttaneet heidän luottamukseensa eläkejärjestelmää kohtaan.

Kovinta luotto on vanhimmissa ikäluokissa, kuten aikaisempinakin vuosina. Yli 65-vuotiaista yhdeksän kymmenestä sanoo luottavansa eläkejärjestelmään.

ETK:n johtajan Jaakko Kianderin mukaan barometrin tulokset kertovat myös edessä olevista vaikeista keskusteluista tulevaisuuden eläkkeiden rahoituksesta.

”Helppoja ratkaisuja meillä ei ole. Etuuksia ei haluta leikata eikä maksujenkaan korottaminen ole suosittua. Niukka enemmistö kannatta maahanmuuton lisäämistä, mutta siihenkin kohdistuu merkittävää vastustusta. Lisäksi on huomioitava maiden välinen kilpailu osaajista, moni muukin länsimaa haluaa lisää työvoimaa”, Kiander sanoo tiedotteessa.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat