Sijoittaminen on yleistaito – apua opetteluun saa FINEstä

FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta on finanssialan ongelmatilanteiden neuvoja ja riidanratkaisija. Fineen tulee vuosittain noin 9 000 yhteydenottoa, joista noin 700 liittyy sijoittamiseen.

”Sijoittamisessa pätee edelleen vanha hyvä neuvo: sijoita vain kohteisiin, jotka pystyt ymmärtämään. Ja jos et ymmärrä, kysy niin monta kertaa, että ymmärrät”, tiivistää FINEn jaostopäällikkö Vesa Sainio sijoittajan tärkeimmän opin.

FINE neuvoo ei-ammattimaisia sijoittajia maksutta kaikenlaisissa arvopapereihin liittyvissä kysymyksissä ja ongelmatilanteissa, kuten arvopaperinvälitys, arvo-osuustiliasiat, omaisuudenhoito ja sijoitusrahastoasiat. Sijoitusvinkkejä FINE ei anna.

FINEn mukaan sijoitusasioista kysyjien joukossa on paljon kokeneita sijoittajia, mutta mukaan on tullut monia aivan vasta-alkajia, jotka haluavat puolueetonta tietoa ennen sijoituspäätöksiään.

”On aina parempi hankkia tietoa etukäteen kuin ruveta jälkikäteen korjaamaan mahdollisia virheitä ja väärinymmärryksiä”, FINEn jaostopäällikkö Vesa Sainio kuvailee tiedotteessa.

Sijoittajaa suojellaan nykyään monilla erilaisilla säädöksillä. Pankit ja muut sijoitustuotteiden myyjät joutuvat kysymään asiakkailta monta asiaa ennen kuin sijoittamisen alkuun pääsee. Kysely saattaa joitakin ärsyttää, mutta on sijoittajan parhaaksi ja tulevaisuuden turvaksi.

Kysymysten tavoitteena on saada selville esimerkiksi minkälaisia tuottoja sijoittaja odottaa ja minkälaiset riskit hän on valmis hyväksymään. Näin tavoitteisiin voidaan palata myöhemmin, jos sijoittaja kokee vaikkapa sijoitustensa riskit suuremmiksi kuin alun perin toivoi.

Kuluttajansuoja ja sijoittajansuoja ovat samantapaisia asioita, mutta niissä on myös selkeitä eroja.

”Sijoitustuotteet eivät ole välttämättömyystuotteita kuten esimerkiksi ruoka tai lämpö. Siksi sijoittajan suojassa painottuu enemmän myös oma velvollisuus ottaa asioista selvää etukäteen.”

FINEn uutinen: https://www.fine.fi/ajankohtaista/uutinen/sijoittaminen-on-yleistaito-jota-kannattaa-opetella.html