Teppo Havo: Startupin idea mullisti kaikkien suomalaisten asuntokaupan

Kuva: Sami Piskonen. Grafiikka: Olga Komulainen

Asuntokauppoja tehtiin vuosikymmeniä samalla kaavalla. Myyjä, ostaja ja välittäjä kokoontuivat pankkiin. Allekirjoitettiin kauppakirja, siirrettiin rahat ja osakekirja ja juotiin kuppi kahvia. Ei ollut vaihtoehtoja. Nyt on, sanoo Danske Bankin pohjoismaisesta kasvuyritysliiketoiminnasta vastaava johtaja Teppo Havo.

“Vuodesta 2019 alkaen asunto-osakekaupan alusta DIAS on hoitanut asuntokaupat digitaalisesti. Idea tuli kolme vuotta sitten lohkoketjuteknologiaa kehittävältä Tomorrow Tech -kasvuyhtiöltä, ja Danske Bank lähti mukaan sijoittajaksi kolmen muun pankin kanssa. Nyt mukana ovat kaikki suomalaiset pankit sekä suurin osa kiinteistövälittäjistä. Mikään näistä yrityksistä ei olisi voinut kehittää tätä palvelua yksin.

Startupien kehittämiä palveluja tulee jatkuvasti lisää eikä vähiten siksi, että EU-direktiivi ohjasi pankit pari vuotta sitten avaamaan rajapintoja palvelujen kehittäjille. Hyvä niin, koska uudet palvelut tulevat asiakkaidemme hyödyksi ja iloksi.

Rajapintojen avaaminen tarkoittaa muun muassa sitä, että palveluntarjoaja pääsee asiakkaan maksutilille asiakkaan luvalla. Esimerkiksi ruotsalainen startup Minna Technologies auttaa ihmisiä seuraamaan yhdellä silmäyksellä säännöllisesti toistuvia maksuja, kuten suoratoistopalveluiden kuukausimaksuja.

Rajapinnoilla kuhisee, mutta samaan aikaan pankeissa ylläpidetään ja uudistetaan omin voimin valtavia perusjärjestelmiä, joihin luotettava pankkitoiminta perustuu. Tarvitsemme molempia, ja molemmissa auttavat yhä nopeammat ja ketterämmät tavat toimia. Niitä voimme oppia startupeilta.

Sen lisäksi, että teemme yhteistyötä startupien kanssa, tarjoamme niille myös pankkipalveluja ja rahoitusta. Pankkien on vaikea rahoittaa aivan varhaisimman vaiheen yrityksiä, mutta The Hub -alustallamme aloittavillakin startupeilla on mahdollisuus löytää sijoittajia sekä työntekijöitä – ja me pysymme muutoksen pulssilla.”

Finanssiala – Suomen digiverenkierto

 • Julkaisemme läpi kesän uutisia ja muita sisältöjä, jotka liittyvät finanssialan digitalisaatioon
 • Tulevia aiheita ovat muun muassa
  • Miten robotit muuttavat finanssialan työtä? Viekö tekoäly ihmisiltä työpaikat?
  • Käteisen käyttö vähenee – millaisia ovat tulevaisuuden maksutavat?
  • Miten vakuutusyhtiöt käyttävät keräämiään valtavia datamääriä eettisesti?
  • Miksi pankkitunnistaminen on niin iso juttu? Onko siitä tulossa oman erinomaisuutensa uhri?
  • Mitä jos maksujenvälitys yhtäkkiä lakkaisi toimimasta?