Suomalaisella liikennevakuutuksella ei voi enää ensi kesänä matkustaa Venäjälle tai Valko-Venäjälle

Liikennevakuutuksen todistuksena toimiva vihreä kortti esitetään liikennevahingon yhteydessä sekä tarvittaessa rajaviranomaisille. Kuva: Shutterstock
  • Kaikki ETA-valtiot ja Sveitsi ovat irtisanoneet Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa solmitut vihreä kortti -sopimukset 30.5.2023 alkaen, kertoo Liikennevakuutuskeskus (LVK).
  • Vihreä kortti on pakollinen matkustettaessa Venäjälle ja Valko-Venäjälle.
  • Toukokuun 2023 jälkeen suomalaisella liikennevakuutuksella ei voi enää matkustaa kyseisiin maihin.

Vihreä kortti on kansainvälinen todistus ajoneuvon voimassa olevasta liikennevakuutuksesta, ja siihen kuuluvat Euroopan maiden lisäksi muun muassa Marokko, Tunisia ja Iran. Vihreän kortin saa omasta, liikennevakuutuksen myöntäneestä vakuutusyhtiöstä. Vihreä kortti esitetään liikennevahingon yhteydessä sekä tarvittaessa rajaviranomaisille.

Liikennevakuutuksen voimassaolon kansainvälisesti osoittavien vihreiden korttien voimassaolo Venäjällä ja Valko-Venäjällä lakkaa toukokuun lopussa 2023. Suomalainen liikennevakuutus ei siis enää tuon jälkeen ole voimassa, ja autoilijan on hankittava paikallinen liikennevakuutus.

Irtisanomisaikana järjestelmä toimii normaalisti, eli uusia vihreitä kortteja voidaan myöntää kuten ennenkin, mutta uudet kortit ovat voimassa enintään toukokuun loppuun. Vakuutusyhtiöt voivat lopettaa vihreiden korttien myöntämisen Venäjälle ja Valko-Venäjälle jo aiemmin.

”Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja sen seurauksena molemmille maille asetetut pakotteet ovat kasvattaneet riskejä maksuliikenteen ja matkustamisen häiriöihin”, sanoo LVK:n johtaja Janne Jumppanen tiedotteessa.

Vapaaehtoisen autovakuutuksen eli niin sanotun kaskon voimassaolo ja mahdolliset rajoitukset kannattaa varmistaa omasta vakuutusyhtiöstä ennen matkaa. Ulkoministeriö kehottaa välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle ja Valko-Venäjälle.

Muutoksella ei ole vaikutusta Suomessa liikennevahingon kärsineen turvaan. ETA-alueen ulkopuolisen ajoneuvon aiheuttamista vahingoista vastaa jatkossakin Liikennevakuutuskeskus. Vahinkoa kärsineen turva ei siis muutoksen yhteydessä heikkene.