Talousosaamiskeskus Suomen Pankkiin – EU-komissiolta suuntaviivoja talousosaamiseen

Kuva: Yuricazac/Shutterstock
  • Suomen Pankin rahamuseoon avataan talousosaamiskeskus.
  • EU-komissio on yhdessä OECD:n kanssa julkaissut aikuisten taloustaitopuitteet. Niissä on määritelty, millaiset taloustaidot ovat aikuisille tärkeitä. Määrittelyn pohjalta maat, oppilaitokset ja yritykset voivat esimerkiksi kehittää taloustaitojen opetusmateriaalia.

Talousosaamisen edistäminen etenee sekä kotimaassa että EU-tasolla. Talousosaamisen kohentaminen on yksi suomalaisen finanssialan pitkäaikaisista tavoitteista.

Suomen Pankin rahamuseossa sijaitseva talousosaamiskeskus aloittaa toimintansa tammikuussa 2022. Talousosaamiskeskuksen tavoitteena on edistää suomalaisten talousosaamista ja tukea kansallista talousosaamisstrategiaa.

Rahamuseo säilyy edelleen museona, Suomen Pankki kertoo. Talousosaamiskeskuksen toiminnan myötä museon näyttelyssä, opastuksissa ja tapahtumissa on jatkossa entistä enemmän mukana talousosaamisen edistämiseen liittyviä sisältöjä. Talousosaamiskeskuksen toiminta pääsee alkamaan täysimittaisesti vasta koronapandemian laannuttua, mutta sitä ennenkin talousaiheisia verkkoseminaareja järjestetään lähes viikoittain. Varsinaiset avajaiset järjestetään kaikille avoimena verkkolähetyksenä 27.1.

Suomen Pankki luonnosteli vuoden 2020 aikana Suomelle ehdotuksen kansalliseksi talousosaamisen strategiaksi yhdessä useiden talousosaamista edistävien tahojen kanssa. Finanssiala oli yksi mukana olleista. Oikeusministeriö on työn pohjalta aikeissa perustaa kuluvan kevään aikana talous- ja velkaneuvonnan yhteyteen toiminnon, joka ryhtyy koordinoimaan strategian toimeenpanoa.

EU ottaa askelia talousosaamisen parantamisessa – tuloksena julkaisu aikuisten avaintaloustaidoista

Komissio on julkaissut yhdessä OECD:n kanssa aikuisten taloustaitopuitteet. Nyt julkaistussa materiaalissa kuvataan avaintaidot, joita yksityishenkilöt tarvitsevat voidakseen tehdä järkeviä taloudellisia päätöksiä. Mukana on taitoja liittyen digitaaliteknologiaan ja kestävään rahoitukseen.

”Kun ihmiset saavat riittävät taidot tehdäkseen tietoon perustuvia päätöksiä henkilökohtaisesta taloudestaan, heillä on paremmat mahdollisuudet taloudelliseen hyvinvointiin. Taitojen ansiosta he voivat myös osallistua rahoitusmarkkinoiden toimintaan turvallisemmin mielin”, sanoo rahoitusvakaudesta, rahoituspalveluista ja pääomamarkkinaunionista vastaava komissaari Mairead McGuinness komission tiedotteessa.

Komission ja OECD:n on tarkoitus valmistella seuraavaksi lapsille ja nuorille suunnatut taloustaitopuitteet. Niiden on tarkoitus valmistua vuonna 2023.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan