Eduskunnan talousvaliokunnan kanta pankkipakettiin on vastuullinen ja talouskasvua turvaava – tästä huolimatta Suomella ei ole EU-vääntöihin virallista kantaa

Kuva: Shutterstock

Suomalainen finanssiala on vaatinut Suomea ottamaan vastuullisen ja talouskasvua turvaavan kannan komission pankkilainsäädäntöehdotukseen, joka koskee lopullisten Basel III -standardien täytäntöönpanoa, kestävyysriskien hallintaa ja pankkivalvonnan kehittämistä. Eduskunnan talousvaliokunta otti torstaina 16.12.2021 yksimielisessä lausunnossaan huomioon rahoitusvakauden vahvistamisen ohella talouskasvun tukemisen.

Suuri valiokunta päätti perjantaina 17.12. kokouksessaan, että valtioneuvoston on toimitettava EU-neuvotteluprosessin etenemisestä jatkokirjelmä kevätistuntokaudella 2022. Tämä tarkoittaa käytännössä, ettei Suomella ole virallista kantaa asiaan, josta jo keskustellaan neuvoston työryhmissä. Finanssiala ymmärtää suuren valiokunnan ratkaisua, mutta on huolissaan Suomen neuvotteluasetelmista.

”Suomen pitää ottaa pikimmiten selkeä kanta tuleviin Basel-neuvotteluihin. Vastuullista toimintaa on turvata pankkien vakavaraisuuslaskennan riskiherkkyys pysyvästi ja ottaa huomioon suomalaisen asuntorahoituksen erityispiirteet. On kestämätöntä, mikäli Suomi lähtee EU-vääntöihin ilman omaa kantaa”, korostaa Finanssiala ry (FA) toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi.

Kauppi pitää erityisen arvokkaana sitä, että talousvaliokunnan kanta oli yksimielinen. ”Se on osoitus siitä, että Suomessa yli puoluerajojen ymmärretään pankkien merkittävä rooli talouskasvun edistäjänä. Pandemiasta toipuminen ja vihreän siirtymän vauhdittaminen edellyttävät vielä runsaasti yksityisiä investointeja”, hän muistuttaa.

FA:n johtavan lakimiehen Olli Salmen mukaan talousvaliokunnan lausunto on erittäin tasapainoinen ja harkittu. ”Siinä otetaan monipuolisella tavalla huomioon sääntely-ympäristö ja taloudelliset realiteetit. Eri näkökulmat ja tarpeet, kuten talouden vakaus ja talouskasvun ja vihreiden investointien edellytykset, on asetettu hienosti yhteen tässä teknisesti erittäin vaikeassa ja hyvin laajassa kokonaisuudessa. ”

Talousvaliokunnan lausunto antaisi Salmen mukaan hyvät suuntalinjat Suomen neuvottelijoille.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan