Talousvaliokunta ja FA samoilla linjoilla: Maksuliikenne-estot kallis ja epävarma tapa suitsia ongelmapelaamista

Mies pelaa rahapelejä kaupassa
Kuva: Lehtikuva / Anni Reenpää
  • Eduskunnan talousvaliokunta kritisoi lausunnossaan rahapelihaittojen hillitsemiseksi esitettyjä maksuliikenne-estoja.
  • Hallituksen esityksessä estot kohdistettaisiin arpajaislain vastaisesti markkinoiviin yrityksiin – lähinnä ulkomaisiin pelifirmoihin.
  • Talousvaliokunta huomauttaa, että rahapelaamiseen liittyvä maksuliikenne voi olla hankala erottaa muusta maksuliikenteestä, mikä vaikeuttaa estojen kohdentamista.
  • Valiokunta kiinnittää huomiota myös uudistuksen vaatimiin muutoksiin pankkien tietojärjestelmiin ja niiden kustannuksiin.

Talousvaliokunta toteaa, että maksuliikenne-estojen aiheuttamat lisäkustannukset tulevat kaikkien maksupalveluiden käyttäjien maksettaviksi ja vähentävät toimijoiden mahdollisuuksia kehittää maksujärjestelmiä muilla tavoin.

Finanssiala ry:n (FA) asiantuntija Suvi Rautakorpi jakaa valiokunnan huolen. Alustavien laskelmien mukaan pankkien järjestelmäuudistuksissa puhutaan usean miljoonan euron hintalapusta.

”Maksujen erottelu vaatisi muun muassa teknisten yhteyksien luomista pankkien asiakasrekistereiden ja maksujärjestelmien välille ja perustavanlaatuisia muutoksia pankkien järjestelmiin. Pelkästään maksuestojen ylläpidosta saattaisi koitua useiden miljoonien eurojen vuotuiset kustannukset pankeille – kehitystyön kustannusten lisäksi.”

Häiriöitä lailliselle maksuliikenteelle

Talousvaliokunnan asiantuntijakuulemisessa on tuotu esille, että rahapelaamiseen liittyvä maksuliikenne voi olla hankala erottaa muun maksuliikenteen joukosta ja se vaikeuttaa estojen kohdentamista. Talousvaliokunta korostaa tarvetta varmistua siitä, että estoilla ei häiritä laillista maksuliikennettä.

”Tilimaksamisessa pankeilla ei ole keinoja erotella rahapelaamista koskevia tapahtumia muista maksutapahtumista. On suuri riski, että estot blokkaisivat myös sallittuja maksutapahtumia. Esimerkiksi jos mannersuomalainen työskentelisi kieltolistalla olevalle rahapeliyhtiölle, pysäyttäisi rahaliikenteen esto myös palkanmaksun”, Rautakorpi huomauttaa.

Valiokunta kritisoi lausunnossaan myös puutteellista vaikutusarviota: hallituksen esityksessä ei punnita kattavasti kustannusten ja saavutettavien hyötyjen välistä tasapainoa. FA:n Rautakorpi muistuttaa, että estojen vaikuttavuudesta ei ole tutkimusnäyttöä ja niiden kiertäminen olisi helppoa.

”Tutkimusten mukaan ulkomaisilla uhkapelisivustoilla pelaavat useimmiten koulutetut nuoret aikuiset, joilla todennäköisesti on osaamista avata tili tai maksukortti ulkomaiseen pankkiin tai hyödyntää esimerkiksi mobiililompakoita ja siten kiertää maksuliikenne-estoja.”

Maksuliikenne-estoja ilmoittaa valiokunnan lausunnossa vastustavansa myös kokoomus. Sen mukaan maksublokkien vaikutus peliongelmiin olisi käytännössä olematon, sillä ongelmapelaajat kiertävät blokit helposti. Kun oletettavaa on, että sääntelyä tultaisiin laajamittaisesti kiertämään, ei muutos olisi myöskään yleisen lain kunnioittamisen kannalta myönteinen. Lisäksi sääntely aiheuttaisi pankeille ja muille maksupalveluntarjoajille merkittäviä uusia kustannuksia.