Työeläkesääntelyyn esitetään kilpailua selkeyttäviä muutoksia

Hyvä uudistus on, että työeläkevakuutusmaksun hoitokustannusosa voidaan jatkossa määritellä yhtiökohtaisesti. Kuva: Shutterstock
  • Hallitus esittää muutoksia työntekijän eläkesääntelyyn.
  • Hyvä uudistus on, että työeläkevakuutusmaksun hoitokustannusosa voidaan jatkossa määritellä yhtiökohtaisesti.
  • Hoitokustannusosan vapauttaminen edistää työeläkevakuutusyhtiöiden kilpailua.
  • Esityksen mukaan lakimuutokset tulevat voimaan kesäkuun alussa 2022.

Finanssiala ry tervehtii ilolla hallituksen esitystä, jossa työeläkevakuutusyhtiöiden liikekuluihin tarkoitetun työeläkevakuutusmaksun hoitokustannusosa voitaisiin jatkossa määrittää yhtiökohtaisesti.

Työeläkevarojen sijoitustoiminnasta aiheutuvat kulut rahoitetaan sijoitustuotoilla. Sen sijaan työeläkevakuutusyhtiöiden liiketoiminnasta aiheutuvat kulut rahoitetaan erillisellä työeläkemaksuun sisältyvällä osalla, jota kutsutaan hoitokustannusosaksi.

”Hoitokustannusosan yhtiökohtaisuutta on valmisteltu jo 2000-luvun alusta. On hyvä, että kilpailun elementtejä selkeyttävä uudistus etenee”, sanoo Finanssiala ry:n eläkeasioista vastaava johtaja Mikko Kuusela.

Aiemmin hoitokustannusosa on määräytynyt samalla tavalla kaikille yhtiöille, mutta jatkossa osan määrittely voitaisiin tehdä yhtiökohtaisesti. Yhtiökohtaisesti määritetty hoitokustannusosa edistäisi kilpailua, ja se voisi myös lisätä työeläkejärjestelmän hoidon tehokkuutta. Ehdotettu muutos toisi työeläkevakuutusmaksuun ja erityisesti hoitokustannusosaan ja asiakashyvityksiin selkeyttä ja läpinäkyvyyttä.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan