Vauvan säästötilistä valoisa näkymä kaikille perheille 

Säästötili olisi vauvalle pesämuna tulevaisuuteen

Kuva: MNStudio, Shutterstock
  • Petteri Orpon hallitus selvittää mahdollisuutta toteuttaa vastasyntyneiden säästötili, jonne valtio tekee ensisijoituksen osana äitiyspakkausta.  
  • Ajatus on kannatettava, koska vauvalle avattava säästötili arkipäiväistäisi säästämistä ja sijoittamista. 
  • Säästötili olisi vauvalle pesämuna tulevaisuuteen. 

Finanssiala ry ehdotti hallitusneuvottelijoille, että valtio lahjoittaisi jokaiselle vauvalle esimerkiksi 300 euroa, joka pitäisi sijoittaa osakesäästötilille, sijoitusrahastoon tai sijoitusvakuutukseen. Kyse olisi nykyisen syntyvyyden aikana noin 14 miljoonan euron satsauksesta vuositasolla.   

Ehdotus on julkisessa keskustelussa herättänyt myös huolta. Moni taho on muistuttanut, että vähävaraisissa perheissä alaikäisten osakesäästötili vaikuttaa perheen saamaan toimeentulotukeen.  
 
Finanssiala ry:n (FA) johtaja Tuomo Yli-Huttula muistuttaa, että lapsen säästötilin vaikutus toimeentulotukeen on ollut ehdotuksen esittäjien ja kannattajien tiedossa. Asia on tiedostettu myös Säätytalon hallitusneuvotteluissa ja sen takia esitys menee jatkoselvitettäväksi.   

”Ehdotuksemme mukaan vauvalle lahjoitettava pesämuna ei saa vaikuttaa toimeentulotukeen. Tähän löytyy aivan varmasti ratkaisu lainvalmistelun aikana. Onneksi lakeja voidaan muuttaa”, Yli-Huttula sanoo.   

Yli-Huttulan mukaan on erittäin tarpeellista nostaa esille yhteiskunnallisten uudistusten erilaisia vaikutuksia. ”Toivon kuitenkin, ettei maalata uudistuksia etukäteen niin synkillä väreillä, että niistä syntyy joillekin perusteettomasti kauhukuva.” 

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan