Venäjälle ja Valko-Venäjälle ei välttämättä saa liikennevakuutusta – viimeistään kesäkuussa saanti loppuu kokonaan

Viimeistään kesäkuun alussa kaikki myönnetyt vihreä kortti -liikennevakuutukset Venäjälle ja Valko-Venäjälle raukeavat eikä uusia enää myönnetä. Kuva: Ilja Petrov/Shutterstock
  • Kaikki kotimaiset vakuutusyhtiöt eivät enää myönnä kansainvälistä liikennevakuutusta eli vihreää korttia Venäjälle ja Valko-Venäjälle, kertoo Liikennevakuutuskeskus (LVK).
  • Kaikkien liikennevakuutusten voimassaolo Venäjällä ja Valko-Venäjällä lakkaa viimeistään kesäkuun alussa.
  • Kaikki ETA-valtiot ja Sveitsi ovat irtisanoneet Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa solmitut vihreä kortti -sopimukset 30.5.2023 alkaen.
  • Ulkoministeriö kehottaa välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle tai Valko-Venäjälle.

Vihreä kortti on kansainvälinen todistus ajoneuvon voimassa olevasta liikennevakuutuksesta, ja siihen kuuluvat Euroopan maiden lisäksi muun muassa Marokko, Tunisia ja Iran. Vihreän kortin saa omasta, liikennevakuutuksen myöntäneestä vakuutusyhtiöstä. Vihreä kortti esitetään liikennevahingon yhteydessä sekä tarvittaessa rajaviranomaisille.

Osa suomalaisista vakuutusyhtiöistä on lopettanut vihreä kortti -liikennevakuutusten myöntämisen Venäjälle ja Valko-Venäjälle. Viimeistään kesäkuun alussa kaikki myönnetyt vihreä kortti -liikennevakuutukset näihin maihin raukeavat eikä uusia enää myönnetä.

Kun maa ei kuulu vihreä kortti -järjestelmään, on viimeistään kyseisen maan rajalta hankittava paikallinen liikennevakuutus.

Ulkoministeriö kehottaa välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle ja Valko-Venäjälle. Jos kyseisiin maihin aikoo kuitenkin matkustaa, vapaaehtoisen autovakuutuksen eli niin sanotun kaskon voimassaolo ja mahdolliset rajoitukset kannattaa varmistaa omasta vakuutusyhtiöstä ennen matkaa.

Muutoksella ei ole vaikutusta Suomessa liikennevahingon kärsineen turvaan. ETA-alueen ulkopuolisen ajoneuvon aiheuttamista vahingoista vastaa jatkossakin Liikennevakuutuskeskus. Vahinkoa kärsineen turva ei siis muutoksen yhteydessä heikkene.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan