Alivakuutussihteeri-podcast: Poliitikkovieraat haluavat kaksinkertaistaa osakesäästötilin ylärajan – laaja kannatus myös kyselyssä

Kokoomuksen kansanedustaja Matias Marttinen (vas.) ja vihreiden kansanedustajaehdokas Jaakko Mustakallio laventaisivat osakesäästötilin kattoa.
  • Kokoomuksen kansanedustaja Matias Marttinen olisi valmis poistamaan osakesäästötililtä talletusmääräkaton kokonaan ensi vaalikauden aikana.
  • Vihreiden eduskuntavaaliehdokas Jaakko Mustakallio kannattaa osakesäästötilin katon ylärajan kaksinkertaistamista nykyisestä.
  • Finanssialan tavoitteena on, että osakesäästötilin yläraja kaksinkertaistettaisiin 50 000 eurosta 100 000 euroon. Noin 300 000 suomalaista on avannut osakesäästötilin.

Alivakuutussihteeri-podcast käsittelee vaalikevään kuumimpia kysymyksiä. Tuoreimmassa jaksossa kysytään Miksei kansa saisi vaurastua?

”Katto täytyy purkaa kokonaan – kaksinkertaistaminen on hyvä alku – missään muussakaan sijoitusvälineessä ei tällaisia rajoituksia ole, paaluttaa kokoomuksen kansanedustaja Matias Marttinen Finanssialan Alivakuutussihteeri-podcastissa.

Vihreiden Jaakko Mustakallio ei uskaltaisi poistaa koko rajaa samalla kertaa, mutta olisi valmis kaksinkertaistamaan katon. Osakesäästötiliä kaikkinensa Mustakallio pitää erinomaisena kannusteena suomalaisille säästää, sijoittaa – ja vaurastua.

”1,3 miljoonaa suomalaista saa pääomatuloja. Noin puolet heistä saa pääomatuloja alle 2000 euroa vuodessa. On maamme köyhä, jääkö se siihen – paljon on kyse siitä, saammeko suomalaiset säästämään muuhunkin kuin omaan asuntoon, mikä on se suomalaisten perisynti. Vihreät on ehdottanut sitä, että 2000 euroon saakka kaikki pääomatulot pitäisi olla verovapaita”, Mustakallio sanoo.

Marttisen ja Mustakallion näkemykset heijastelevat laajasti useamman poliitikon kantoja. Finanssiala ry teki viime vuoden puolella kyselyn poliitikoille, jossa kysyttiin muun muassa kantaa siihen, pitäisikö osakesäästötilin 50 000 euron katto kaksinkertaistaa.

Kyselyyn vastanneista poliittisista päättäjistä 40 prosenttia oli täysin samaa mieltä katon kaksinkertaistamisesta ja 25 prosenttia oli jokseenkin samaa mieltä. 15 prosenttia vastaajista oli joko täysin tai osittain eri mieltä. Kyselyyn vastasi 127 poliittista päättäjää.

Matias Marttinen kantoi huolta myös Suomen houkuttelevuudesta sijoittajien silmissä. ”Meidän lainsäädännön ja verolainsäädännön on toimittava niin, että se kannustaa ulkomaisia institutionaalisia sijoittajia sijoittamaan Suomeen eikä päinvastoin”, Marttinen sanoo.

Finanssialan mielestä kilpailukyvystä on pidettävä huolta myös kotimaisten sijoitusrahastojen kohdalla. Kotimaiset rahastot ovat myös vientituote, joihin ulkomailta tehdään sijoituksia. Sijoitusrahastoja koskeva laki tarvitsee vielä entraamista. Työ aloitettiin jo sijoitusrahastolain uudistuksessa, jonka yhteydessä jotkut ehdotukset, kuten rahastojen osuusrekisterin kehittäminen sekä vaihtuvapääomainen sijoitusyhtiömalli, menivät jatkovalmisteluun.

Alivakuutussihteeri-podcastia vetävät FA:n Jussi Karhunen ja Pirita Ruokonen.

Kuuntele koko jakso Spotifysta

Salli kaikki evästeet, jotta voit nähdä tämän sisällön.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan

VAIKUTTAMINEN

Pirita Ruokonen

Yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuuspäällikkö