ASP-lainojen enimmäismäärien korotus tukisi ensiasunnon ostajia – lainan suosio jatkuvassa kasvussa

Kannatamme ASP-lainan enimmäismäärien korotusta

ASP on oiva väylä nuorelle omaan kotiin

ASP (asuntosäästöpalkkiojärjestelmä) on pankkien ja valtion yhteinen ponnistus, jolla tuetaan nuorten ensimmäisen asunnon hankintaa. Järjestely on osoittanut toimivuutensa niin lamassa kuin nousukauden aikana.

 

ASP-tilin voi avata 15–39-vuotias, joka ei ole aiemmin omistanut asuntoa. Kun asunnon hankintahinnasta on säästetty vähintään 10 prosenttia, pankki voi myöntää ASP-lainan.

 

ASP-lainaan sisältyy valtion korkotuki: jos lainan korko ylittää 3,8 %, valtio maksaa ylittävästä osasta 70 prosenttia 10 vuoden ajan. Pankit taas maksavat ASP-säästöille 1 prosentin koron ja sen päälle 2-4 % lisäkorkoa.

ASP-korkotukilainojen enimmäismääriä tarkistettiin viimeksi vuonna 2014 Finanssiala ry:n aloitteesta. Sen jälkeen asuntojen hinnat ovat nousseet erityisesti pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa. Jotta ensimmäistä asuntoaan ostavien asema asuntomarkkinoilla ei heikkenisi, Finanssiala ry kannattaa ympäristöministeriön esitystä korottaa enimmäislainamääriä.

”Korottaminen auttaisi pitämään ASP-järjestelmän houkuttelevana ja kilpailukykyisenä väylänä ensiasunnon hankintaan”, sanoo Finanssiala ry:n johtaja, pääekonomisti Veli-Matti Mattila.

ASP-lainan enimmäismäärä riippuu asunnon sijaintikunnasta. Ministeriön esityksen mukaan määriä korotettaisiin toteutuneen hintakehityksen mukaisesti. Uutena kategoriana sijaintikunnissa olisi Tampere ja Turku, nykyään ne lasketaan muihin kuntiin.

Asunnon sijaintikuntaVoimassa oleva lainan enimmäismäärä, euroaEhdotus lainan enimmäismääräksi, euroa
1. Helsinki180 000215 000
2. Espoo, Kauniainen, Vantaa145 000160 000
3. Tampere, Turku(115 000)140 000
4. Muut kunnat115 000120 000

ASP-lainojen määrä ja lainakanta ovat nousseet tasaisesti kuluneen kymmenen vuoden aikana. Vuoden 2020 lopussa ASP-lainoja oli otettu lähes 52 000 kappaletta, ja lainakanta oli lähes 4,5 miljardia euroa.

”ASP-lainojen suosio kertoo nuorten kiinnostuksesta taloutensa pitkän aikavälin suunnitteluun ja vetovoimaisesta järjestelmästä”, Mattila toteaa.

ASP-lainan ikärajoja on lavennettu 2010-luvulla Finanssiala ry:n aloitteesta. Yläikärajaa on nostettu 30 vuodesta 39 vuoteen. Alaikärajaa on laskettu vuonna 2016 15 vuoteen.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat