Fiva: Suomen finanssisektori selvisi koronavuodesta hyvin – vahva vakavaraisuus antaa hyviä edellytyksiä myös tulevaan

Pankkisektorin tilanne on pysynyt vahvana talouden epävarmuudesta huolimatta. Taantuma ei ole kääntänyt ongelmaluottojen kokonaismäärää merkittävään kasvuun.

Vahinkovakuutusyhtiöiden vakavaraisuutta vahvistivat sekä sijoitustoiminnan positiivinen tulos että vakuutusliiketoiminnan kannattavuuden parantuminen

Työeläkesektorin vakavaraisuus notkahti alkuvuodesta mutta vahvistui vuoden loppua kohden

Henkivakuutussektorin vakavaraisuus säilyi hyvällä tasolla, vaikka laski vuoden takaisesta.

Finanssivalvonnan (Fiva) johtaja Anneli Tuominen totesi tiedotustilaisuudessa, että pankkien ongelmaluottojen määrä on pysynyt maltillisella tasolla. Luottokannan laadussa ja sen kehityksessä on kuitenkin huomattavia eroja eri yritystoimialojen välillä. Ongelmaluotot kasvavat ja luottotappiot realisoituvat tyypillisesti viiveellä suhteessa talouden taantumiin.

”Pandemiaan sisältyy paljon epävarmuuksia. Vaikka yhtenä päivänä tulisi hyviä uutisia, voi seuraavana päivänä tulla huonoja. On mahdollista, että ongelmat kärjistyvät taas esimerkiksi rokotusten viivästymisen takia”, Tuominen huomauttaa.

Tuominen myös muistuttaa, että Suomen pankkisektorilla on vahvojen pääomapuskuriensa ansiosta hyvät edellytykset tukea talouden tervettä ja kestävää elpymistä. 

Myös vakuutuspuolella menee Fivan mukaan hyvin. Työeläke- vahinko- ja henkivakuutussektorien vakavaraisuudet säilyivät hyvällä tasolla.

Koronakriisin takia yleistynyt etätyö näkyy Fivan mukaan vahinkovakuutusyhtiöiden kannattavuudessa. Korvauskulut laskivat erityisesti työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksessa.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat