Maataloudessa runsas määrä hoitamattomia lainoja – maksuongelmiin saa tukea pankista

Suomen Pankin mukaan maatilojen lukumäärä on pienentynyt viime vuosina ja tuotantopanosten, kuten lannoitteiden, rehujen ja energian, hinnat ovat nousseet. Kuva: Heikki Räisänen / Shutterstock
  • Hoitamattomien lainojen määrä maataloudessa on suuri, huomauttaa Suomen Pankki.
  • Helmikuun 2022 lopussa maataloudelle myönnettyjä pankkilainoja oli yhteensä 4,8 miljardia euroa.
  • Erityisesti elinkeinonharjoittajien hoitamaton lainakanta on suuri suhteessa koko lainakantaan: 6,9 prosenttia.
  • Hoitamaton laina tarkoittaa, että maksusuoritus on yli 90 päivää myöhässä tai on syytä olettaa, että velallinen ei suoriudu maksuistaan.

Maatalouden ongelmaluottojen määrä on ollut voimakkaassa kasvussa useamman vuoden, vaikka kasvu onkin pysähtynyt kuluvan vuoden aikana. Erityisesti maatalouden elinkeinonharjoittajilla hoitamaton lainakanta on suuri, 6,9 prosenttia. Vertailun vuoksi suomalaispankkien järjestämättömien luottojen osuus oli vuoden 2020 lopussa kotitaloussektorilla 1,4 prosenttia ja yrityssektorilla 2,1 prosenttia.

”Jos veloista selviytymisessä tulee ongelmia, kannattaa olla yhteydessä luoton myöntäjään. Usein on mahdollista tehdä jonkinlainen järjestely, sillä velallisen selviäminen veloistaan on myös pankin intresseissä”, neuvoo Finanssiala ry:n asiantuntija Mariia Somerla.

Suomen Pankin mukaan maatilojen lukumäärä on pienentynyt viime vuosina. Maatalouden käyttämien tuotantopanosten, kuten lannoitteiden, rehujen ja energian, hinnat ovat nousseet poikkeuksellisen paljon lyhyessä ajassa, mikä saattaa näkyä lisäongelmina tulevaisuudessa.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan