Matkustus Venäjälle ja Valko-Venäjälle suomalaisella liikennevakuutuksella loppuu kesäkuussa

Esimerkiksi Pietariin matkustavan on kesäkuun alusta alkaen hankittava paikallinen liikennevakuutus. Kuva: Boris Stroujko/Shutterstock
  • Kesäkuun alusta alkaen suomalainen liikennevakuutus ei enää kelpaa Venäjällä tai Valko-Venäjällä.
  • Kaikki ETA-valtiot ja Sveitsi ovat irtisanoneet Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa solmitut vihreä kortti -sopimukset 30.5.2023 alkaen, kertoo Liikennevakuutuskeskus.
  • Kesäkuun alun jälkeen kyseisiin maihin ajettaessa on ostettava vakuutus paikalliselta vakuutusyhtiöltä.
  • Ulkoministeriö kehottaa välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle ja Valko-Venäjälle.

Vihreä kortti on kansainvälinen todistus ajoneuvon voimassa olevasta liikennevakuutuksesta, ja siihen kuuluvat Euroopan maiden lisäksi muun muassa Marokko, Tunisia ja Iran. Vihreän kortin saa omasta, liikennevakuutuksen myöntäneestä vakuutusyhtiöstä. Vihreä kortti esitetään liikennevahingon yhteydessä sekä tarvittaessa rajaviranomaisille.

Kaikki vihreä kortti -sopimuksen nojalla Venäjällä ja Valko-Venäjällä voimassa olleet liikennevakuutukset raukeavat kesäkuun alussa, kertoo Liikennevakuutuskeskus (LVK). Jos matkustaa näihin maihin aiemmin, kun vihreä kortti on vielä voimassa, täytyy viimeistään kesäkuun alussa hankkia liikennevakuutus paikalliselta toimijalta. Liikennevakuutus on pakollinen Venäjällä ja Valko-Venäjällä.

”Venäläinen liikennevakuutus on ostettava vähintään viideksi päiväksi. Saamiemme tietojen mukaan vakuutuksia myydään Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran ja Vartiuksen rajanylityspaikoilla, ja myyntipisteet ovat auki kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä”, kertoo LVK:n johtaja Janne Jumppanen tiedotteessa.

Ulkoministeriö kehottaa välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle ja Valko-Venäjälle.

Muutoksella ei ole vaikutusta Suomessa liikennevahingon kärsineen turvaan. Esimerkiksi venäläisen ajoneuvon aiheuttamista vahingoista vastaa jatkossakin Liikennevakuutuskeskus. Vahinkoa kärsineen turva ei siis muutoksen yhteydessä heikkene.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan