Puolen vuoden sotakaan ei ole romahduttanut Ukrainan pankkijärjestelmää – myös Suomessa on varauduttu kriiseihin

Tänään vietetään Ukrainan kansallispäivää. Finanssiala ry ja muu elinkeinoelämä muistuttavat, että sota ja inhimillinen kärsimys jatkuvat maassa edelleen. Kuva: Shutterstock
  • Keskiviikkona 24.8. vietetään Ukrainan kansallispäivää. Finanssiala ry (FA) haluaa yhdessä muun elinkeinoelämän kanssa muistuttaa, että sota ja inhimillinen kärsimys jatkuvat maassa edelleen. Ukraina tarvitsee edelleen meidän vahvan tukemme.
  • Finanssiala ry oli toukokuussa yhteydessä Ukrainassa toimiviin pankkeihin. Tuolloin palvelut toimivat pankkien mukaan kohtalaisesti.
  • FA:n tietoon ei ole tullut, että tilanne olisi radikaalisti muuttunut.
  • Sekä ulkomailla että Suomessa pankit ja finanssiviranomaiset ovat jo pitkään varautuneet erilaisiin kriiseihin ja harjoittelevat säännöllisesti.

Finanssiala ry:n vahingontorjunnasta ja turvallisuudesta vastaavan johtajan Niko Saxholmin tietojen mukaan Ukrainan pankkijärjestelmä on toiminnassa, vaikka Venäjän laajamittaisen maahyökkäyksen alkamisesta on jo puoli vuotta aikaa.

”En ole mistään kuullut järjestelmän romahtamisesta tai onnistuneista kyberoperaatioista. Nähdäkseni pankki- tai maksujärjestelmätaholla ei ole tapahtunut merkittäviä katkoksia, vaikka päivittäisiä hankaluuksia varmasti on.”

Keväällä Ukrainassa toimivasta pankista kerrottiin FA:lle, että verkkopalvelut toimivat normaalisti ja asiakkaita palveltiin konttorissa mahdollisuuksien mukaan. Ilmahälytyksen tullessa palvelu jatkui pommisuojassa tai metroasemalla, missä pankkitoimihenkilö auttoi läppäri sylissä asiakkaita.

Suomessa pankkijärjestelmän valmius on viritetty huippuunsa, ja pankit ovat varautuneet laajaan kirjoon erilaisia kriisejä, joista sotatila on vain yksi. Pankkeihin kohdistuu normaalinakin aikana palvelunesto- ja muita kyberhyökkäyksiä säännöllisesti.

”Olen toiveikas, että pankkitoimintaa pystyttäisiin jatkamaan myös keskellä kriisiä, kunhan sähkö- ja tietoverkot ovat käytettävissä edes rajatusti.”

Finanssialan yritykset ja viranomaiset myös harjoittelevat ja testaavat säännöllisesti varautumistaan kyberuhkiin: syksyllä toimijat testasivat varautumistaan Finanssialan FATO-toimintaharjoituksessa ja parhaillaan on käynnissä muun muassa maksuliikkeen häiriöihin varautumista testaava yritysten ja viranomaisten TIETO22-yhteistoimintaharjoitus.

5000 euroa Ukrainan lapsille

Finanssiala ry on Ukrainan kansallispäivänä lahjoittanut Unicefin kautta Ukrainan lasten hyväksi 5000 euroa. Unicef on auttanut Ukrainan lapsia vuosia. Sen avustusohjelmien kautta muun muassa toimitetaan puhdasta vettä, terveys-, hygienia- ja koulutarvikkeita sekä tarjotaan psykososiaalista tukea lapsille ja heidän perheilleen.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan