Suomi jatkaa eläkejärjestelmien kymmenen kärjessä

PARHAIDEN JOUKOSSA – EDELLEEN

 

 Kuva: Andrii Iemelianenko/Shutterstock
  • Suomen eläkejärjestelmä sijoittui seitsemänneksi kansainvälisessä Global Pension Index -vertailussa.
  • Suomen kokonaispisteet nousivat viime vuodesta, mutta sijoitus laski kaksi sijaa, kun edelle nousivat Islanti ja Norja.
  • Suomalainen eläketurva valittiin jälleen kerran maailman luotettavimmaksi ja läpinäkyvimmäksi.

Mercer CFA Institute Global Pension Index (MCGPI) on vuosittain koottava kansainvälinen eläkejärjestelmien vertailu. Kolmetoista kertaa järjestetty vertailu laajeni tänä vuonna merkittävästi: mukana on nyt 43 maata, jotka kattavat yli neljän miljardin ihmisen eläketurvan. Asiasta uutisoi Eläketurvakeskus.

Maailman parhaaksi eläkejärjestelmäksi valittiin vertailun ensikertalainen, Islanti. Toiseksi ja kolmanneksi sijoittuivat vuodesta toiseen mitalisijoille yltäneet Hollanti ja Tanska.

Islannin menestys oli odotettavissa. Tanskan ja Hollannin lailla Islannin työeläkejärjestelmä on täysin rahastoitu. Lisäksi maassa tehdään pitkiä työuria: eläkeikä on 67 vuotta ja ikääntyneiden työllisyysaste on korkea. Myös maan vähimmäiseläketurva on hyvällä tasolla.

Pohjoismaat olivat jälleen kerran hyvin edustettuina kärkikymmenikössä. Koko hyvinvointivaltioiden viisikko mahtui kymmenen parhaan joukkoon.

Suomen valtteja luotettavuus ja yksinkertaisuus

MCGPI-vertailussa eri maiden eläkejärjestelmiä arvioidaan eläkkeiden riittävyyden, järjestelmän kestävyyden ja hallinnon luotettavuuden näkökulmasta.

Suomi sai jo kahdeksatta kertaa vertailun parhaimmat pisteet eläkejärjestelmien hallinnon luotettavuudesta ja läpinäkyvyydestä.

Kansalaisen näkökulmasta Suomen järjestelmä on yksinkertainen ja läpinäkyvä. Eläkekertymä seuraa mukana työpaikan vaihdoista huolimatta ja sen määrän voi tarkistaa milloin vain työeläkeotteelta.

Suomen kehityskohteiksi Global Pension Index listaa minimieläketurvan parantamisen, kotitalouksien säästämisasteen ja työeläkemaksujen rahastointiasteen nostamisen sekä ikääntyneiden työllisyysasteen parantamisen.

“Vertailu osoittaa, että Suomella riittää parannettavaa sekä eläkkeiden riittävyydessä eli eläkkeiden suuruudessa, että eläkejärjestelmän kestävyydessä. Eläkkeiden riittävyyttä ei kuitenkaan voi parantaa ilman, että samalla huolehtii järjestelmän kestävyydestä – muunlainen toiminta on vastuutonta”, sanoo Finanssiala ry:n eläkeasioista vastaava johtaja Mikko Kuusela.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan