Tela: Osakkeiden arvon lasku ja kohonnut korkotaso söivät työeläkevaroja 7 miljardia euroa – eläkkeiden rahoitus edelleen vakaalla pohjalla

Työeläkevarojen kehitystä analysoitaessa on kiinnitettävä huomio pitkän aikavälin kehitykseen, muistuttaa Työeläkevakuuttajat Tela. Kuva: Shutterstock
  • Eläkevarat laskivat 7 miljardia vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana, uutisoi Työeläkevakuuttajat Tela.
  • Varoja oli maaliskuun päättyessä 248 miljardia euroa.
  • Laskua aiheutti ennen kaikkea noteerattujen osakkeiden markkina-arvon lasku.
  • Myös korkosijoitukset olivat tappiollisia kohonneen korkotason vuoksi.

Työeläkevarat laskivat tammi-maaliskuussa 7 miljardilla eurolla. Maaliskuun lopussa varoja oli 248 miljardia. Telan analyytikko Kimmo Koivurinne muistuttaa tiedotteessa, että työeläkevarojen kehitystä analysoitaessa on kiinnitettävä huomio pitkän aikavälin kehitykseen. Yhden vuoden tai neljänneksen muutoksilla ei ole suurta merkitystä, vaan tuottoja on tarkasteltava jopa vuosikymmenten aikajänteellä.

Varojen pienestä supistumisesta huolimatta työeläkejärjestelmän rahoitus on kestävällä pohjalla.

”Vaikeaan aikaan lähdettiin hyvistä asemista. Yksityisalojen työeläkevakuuttajien riskinkantokykyä kuvaava vakavaraisuus oli vahva. Työeläkevarat olivat kasvaneet hyvän sijoitusvuoden 2021 aikana noin 33 miljardilla eurolla”, Koivurinne muistuttaa tiedotteessa.

Koivurinne toteaa tiedotteessa, että epävarmuutta oli odotettavissa alkuvuonna. Hän varoittaa, että maailmantilanteen aiheuttama epävarmuus jatkuu.

”Inflaatio oli kohonnut ja jatkoi voimakasta nousuaan. Varsinaisena peikkona markkinoilla oli odotus Yhdysvaltain keskuspankki Fedin rahapolitiikan kiristämistoimista ja niiden negatiiviset vaikutukset osakkeiden tuottoihin. Epävarmuutta aiheutti heti vuoden alkaessa myös koronapandemian nopea kiihtyminen uudelleen. Helmikuun lopulla alkanut Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikutti myös pääomamarkkinoihin. Osakekurssit laskivat voimakkaimmin Euroopassa.”