Uusi startti vakuutustyöpajoihin – mitä ihmisen pitää ymmärtää itse vakuuttaa?

KOULUIHIN TIETOA VAKUUTUKSISTA

 

Vakuutustyöpajat ovat parhaimmillaan silloin, kun ohjaaja pääsee luokkaan kasvokkain nuorten kanssa. Koronan myötä mahdolliseksi on tullut myös etätoteutus. Työpajaohjaajat asuvat eri puolilla Suomea. Kuva: Nuorten Akatemia
  • Yläkouluihin ja toiselle asteelle suunnatut vakuutustyöpajat lisäävät nuorten tietämystä yksityisistä ja julkisista vakuutuksista. 
  • Olennainen kysymys: Millaisten asioiden varalta meidät on Suomessa vakuutettu ilman, että asiaa tarvitsee itse hoitaa, ja mitkä vakuutukset taas on nimenomaan osattava hoitaa itse? 
  • Läpi käydään myös vakuutuksen ideaa ylipäänsä ja vakuutuspetoksia. 
  • Työpajat ovat kouluille maksuttomia. Pajan voi tilata paikan päälle tai etätoteutuksena. 
  • Työpajoja vetävät Nuorten Akatemian kouluttamat nuoret työpajaohjaajat. 
  • Finanssiala ry rahoittaa työpajat. Pajojen sisältöä ovat olleet laatimassa myös Kela ja FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta. 

Koronan hellitettyä peruskouluihin ja toiselle asteelle on jälleen tarjolla maksuttomia vakuutustyöpajoja. Vakuutuksesta tietoa lisääviä pajoja on tarjottu tähän mennessä 112 kappaletta – yhteensä tarkoitus on tarjota kouluihin 150 työpajaa.  

Kun korona pakotti koulut etäopintoihin, palattiin opetuksessa perusasioiden ääreen.  

”Koronan aikana moni opettaja empi työpajan tilaamista, kun ei ollut varmuutta, ollaanko kuukauden päästä opetuksessa läsnä, etänä vai hybridinä. Korona myös pakotti kehittämään uudenlaisia toteutustapoja, kun kouluvierailijat eivät enää päässeet entiseen tapaan paikan päälle. Nyt vakuutuspajoja saa sekä perinteisenä kouluvierailuna että etäversiona. Etätoteutuksen myötä työpajojen maantieteellistä kattavuutta on saatu lisättyä”, kertoo Nuorten Akatemian kehittämispäällikkö Niina Salmi

Peruskoulujen viimeisille luokille, lukioihin ja ammattioppilaitoksiin soveltuvien vakuutustyöpajojen kesto on 90 minuuttia. Nuorten akatemia ja Finanssiala ovat kouluttaneet pajojen vetäjiksi useampia nuoria, jotka asuvat ympäri Suomen.  

”Suomessa kansalaisen turvaverkko on erittäin hyvä vahvan sosiaalivakuutusjärjestelmän vuoksi. On kuitenkin tärkeä hoksata, missä elämäntilanteissa julkista turvaa on täydennettävä yksityisin vakuutuksin. Tällainen esimerkki on vaikkapa ulkomaan lomamatka – ilman matkavakuutusta matkustaminen on hullunrohkeaa toimintaa. Nuorille myös tieto pakollisen liikennevakuutuksen hankkimisesta mopoihin ja muihin kulkuneuvoihin on tärkeä oppi”, kertoo vakuutustyöpajoja Finanssiala ry:ssä suunnitellut kehityspäällikkö Jussi Karhunen

Pidetyistä pajoista on saatu erinomaista palautetta. Kevään 2019 työpajojen jälkeen 14 opettajalta kysyttiin viisiportaisella asteikolla palautetta pajojen sisällöstä. Kokonaisarvosanojen keskiarvo oli 4,1 parhaan tuloksen ollessa 5 – tulos on erinomainen.  

“On tärkeä hoksata, missä elämäntilanteissa julkista turvaa on täydennettävä yksityisin vakuutuksin. Tällainen esimerkki on vaikkapa ulkomaan lomamatka – ilman matkavakuutusta matkustaminen on hullunrohkeaa toimintaa.”

JUSSI KARHUNEN, kehityspäällikkö

Työpajat ovat varattavissa Nuorten Akatemian verkkosivuilta. Myös kaikki työpajojen materiaalit ovat verkossa vapaasti saatavilla. Työpajojen sisältöä on ollut tekemässä Finanssiala ry:n lisäksi Kela ja FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta. 

Salli kaikki evästeet, jotta voit nähdä tämän sisällön.

Millaista työpajoissa on? Videolla työpajaohjaaja ja työpajan tilannut opettaja kertovat kokemuksistaan - samoin kuin oppilaat.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan