Alivakuutussihteeri-podcast iskee poliittisiin kysymyksiin – kuunneltavaa hiihtolenkeille

Alivakuutussihteeri-podcastia vetävät FA:n Jussi Karhunen ja Pirita Ruokonen.
  • Alivakuutussihteeri-podcast kysyy jokaisessa jaksossaan ennen vaaleja, miksei muutos voisi olla mahdollinen. Käsittelyssä ovat vaalikevään tärkeimmät teemat asiantuntija- ja poliitikkovoimin.
  • Uudella tuotantokaudella jo julkaistut jaksot:
    • Miksei vain kiristettäisi verotusta?
    • Miksei yrittäjä saa päättää itse eläkkeestään? – Kuka kantaa vastuun? Osa 1
    • Miksei yrittäjä saa päättää itse eläkkeestään? – Valtion varoin vai omin voimin? Osa 2
    • Miksei säästetä surevaa omaista paperisodalta?

Alivakuutussihteerin tuorein ja myös aiemmat kaudet löytyvät muun muassa Spotifysta.

Finanssiala ry:n syksyllä käynnistynyt Alivakuutussihteerin kolmas tuotantokausi käsittelee kuumia poliittisia kysymyksiä vaihtuvin asiantuntija- ja poliitikkovierain.

Veroratkaisuista peistä taittoivat STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà, EK:n verojohtaja Anita Isomaa ja FA:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi.

”Olen antanut itselleni nimityksen verohumanisti, koska innostun tosi paljon verokeskusteluista. Siksi oli erityisen hienoa aloittaa tämä tuotantokausi juuri veroteemaisella jaksolla, ja päästä kysymään vierailtamme muun muassa heidän näkemyksensä viimeisen vuosikymmenen suurimmista verovirheistä. Virheistä pitäisi puhua muutenkin enemmän, jotta oppisimme niistä paremmin tulevaa varten”, pohtii FA:ssa yhteiskuntasuhdepäällikkönä työskentelevä Pirita Ruokonen, joka on toinen podcastin juontajista.

”Kevätpuolella käsittelemme jaksoissa ainakin vapaaehtoisia eläkevakuutuksia ja yhteiskunnan palvelulupausta. Se on erittäin ajankohtainen aihe nyt, kun terveydenhoidon palvelut siirtyvät hyvinvointialueiden vastuulle.”

JUSSI KARHUNEN

Yrittäjäeläkkeitä käsiteltiin paitsi yrittäjien itsensä näkökulmasta, myös järjestelmän näkökulmasta. Käsittely ei varsinaisesti koskenut vastikään tehtyä YELin uudistusta, vaan järjestelmän perustavanlaatuisempaa remonttitarvetta. Jaksoissa oli vieraana muun muassa järjestelmää kritisoineet yrittäjät Terhi Majasalmi ja yrittäjäeläkelain uudistusta vastustaneen adressin liikkeelle pannut yrittäjä Liisa Hanén. Järjestelmän asiantuntijoina kuultiin muun muassa Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja Mikko Kauttoa ja Suomen Yrittäjien Janne Makkulaa sekä eläkelakeja neuvotelleen sosiaali- ja terveysministeriön Kirsi Terhemaata.

Läheisen kuolemasta aiheutunutta vyyhtiä käytiin podcastissa läpi asiaa tutkineen väitoskirjatutkija Heidi Hietalan, Digi- ja väestötietoviraston ylijohtaja Pekka Rehnin ja Nordean varainhoidon lakimiesten johtajan Sampo Lapilan kanssa. Useista kuolemaan liittyvistä tiedoista olisi olemassa jo valmiina merkinnät tietojärjestelmissä, mutta lainsäädännön tai tottumuksen vuoksi asiat on hoidettava paperisessa muodossa. Pankeissa paperivaatimuksiin törmätään aina kun vainajan omaisuusasioita selvitetään omaisten kanssa. Digi- ja väestötietovirasto on asiassa avainasemassa, sillä heidän kauttaan tehdään muun muassa sukuselvitys. Se on yksi asioista, jotka tulevaisuudessa voisi automatisoida.  

Tulossa muun muassa tilkkutäkkipohdintaa ja palvelulupausta

Ensi vuoden ensimmäinen jakso julkaistaan jo loppiaisviikolla. Tuolloin kansanedustajat Sanni Grahn-Laasonen (kok.), Matias Mäkynen (sd.) ja Sakari Puisto (ps.) pohtivat, miksi finanssisääntely on tilkkutäkkimäistä ja millaisena he näkevät esimerkiksi osakesäästötilin.

”Kevätpuolella käsittelemme jaksoissa ainakin vapaaehtoisia eläkevakuutuksia ja yhteiskunnan palvelulupausta. Se on erittäin ajankohtainen aihe nyt, kun terveydenhoidon palvelut siirtyvät hyvinvointialueiden vastuulle. Millaista hoivaa yhteiskuntamme tarjoaa esimerkiksi iäkkäille ihmisille? Pystyisikö peruspalvelutarjoamaa täydentämään itse omalla rahoituksella?” sanoo podcastia juontava Finanssiala ry:n kehityspäällikkö Jussi Karhunen.

Alkuperäinen alivakuutussihteeri palasi juurilleen Ylellä

Alivakuutussihteeri-podcast sai syntynsä ensimmäisen kerran neljä vuotta sitten. Tuolloin käsittelyssä olivat puhtaasti vakuutukseen liittyvät asiat ja ilmiöt. Podcastia veti Jussi Karhusen rinnalla kaiken kokenut vakuutusosaaja, vastikään Finanssiala ry:n varatoimitusjohtajan paikalta eläköitynyt Esko Kivisaari.

Kivisaari oli joulukuun alussa vieraana Ylen radio-ohjelma Virtasen taloushistoriassa. Kivisaari arvioi jaksossa vakuutusmatemaatikon ja pitkäaikaisen ammattilaisen tulokulmasta vakuutusten historiaa ja riskien jakamista ja luo myös silmäyksen tulevaisuuteen.

Alivakuutussihteeri Spotifyssa

Salli kaikki evästeet, jotta voit nähdä tämän sisällön.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan

VAIKUTTAMINEN

Pirita Ruokonen

Yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuuspäällikkö