Ylivelkaantuminen

Ylivelkaantumista torjuttava
hyvin harkituin toimin

Kansalaisten talousosaamisen parantaminen kaikilla tasoilla on keskeistä ylivelkaantumisongelman hoidossa. Suomen Pankki on tehnyt oikeusministeriölle oivallisen ehdotuksen talousosaamisen kansallisesta strategiasta, joka kokoaisi eri tahojen toimintaa yhteen. Strategia on otettava käyttöön pikimmiten.

Valtiovarainministeriö on esittänyt useita toimia, joilla ylivelkaantumista voitaisiin taittaa. Osa niistä on niin sanottuja makrovakausvälineitä, joihin voit tutustua tarkemmin täältä. Eri makrovakausvälineiden käyttöönottoa on harkittava tarkoin.

Suomeen valmistellaan positiivista luottotietorekisteriä, joka kokoaisi tiedot ihmisen eri rahalaitoksissa olevista lainoista yhteen. Sen käyttöönotto on yksi konsti taklata ylivelkaantumista.

Kansalaisten ylivelkaantuminen on kasvava ongelma. Finanssiala haluaa estää ylivelkaantumista ja parantaa suomalaisten mahdollisuuksia hallita omaa talouttaan paremmin. Ylivelkaantuminen on ongelma paitsi yksilölle, myös yhteiskunnalle ja finanssiyhtiöille.

 

Erilaisia ylivelkaantumisen torjumiseen tähtääviä keinoja on punnittava huolellisesti. Esimerkiksi asuntolainoituksen rajoituksilla ei saa aiheuttaa haittaa työvoiman liikkuvuudelle ja talouden elpymiselle koronasta.

Suodata

Aiheen kaikki sisällöt

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat

Taloudellinen sääntely

Veli-Matti Mattila

Johtaja, pääekonomisti

Pankkijärjestelmä, makrovakaus, yritysrahoitus, kansantalous, talouspolitiikka

Vaikuttaminen

Jussi Karhunen

Asiantuntija

Talousosaamisen koordinointi, verkkosivujen sisällöntuotanto, sosiaalisen median kanavat, videotuotanto, finanssityön ja digiagendan viestintä