Positiivinen luottotietorekisteri

Rekisterillä voidaan
suitsia ylivelkaantumista

  • Positiivinen luottotietorekisteri on hyödyllinen väline kansalaisten ylivelkaantumisen ehkäisyssä. FA kannattaa rekisterin luomista.
  • Maksuhäiriömerkintöjen kestoa ei voi lyhentää ennen kuin positiivinen luottotietorekisteri on otettu käyttöön.

Positiivinen luottotietorekisteri kerää yhteen kansalaisten eri luottolaitoksista ottamat velat. Lainaa hakiessa velanhakijan kokonaistaloudellista tilannetta voitaisiin rekisterin avulla arvioida nykyistä paremmin. Suomessa rekisteriä ei ole käytössä, monissa muissa maissa on. Nykyisin käytössä oleva luottotietojärjestelmä kertoo lähinnä, jos lainojen takaisinmaksussa on ollut luottotietoihin vaikuttavia ongelmia. Positiivisen luottotietorekisterin avulla voidaan ennaltaehkäistä ylivelkaantumisongelmien syntymistä.

Positiivisen luottotietorekisterin valmistelu on parhaillaan käynnissä. Rekisterinpitäjänä on Verohallinnon Tulorekisteriyksikkö. Finanssiala on kiirehtinyt rekisterin käyttöönottoa. Oikeusministeriön johdolla tapahtuvassa valmistelussa on asetettu tavoitteeksi, että rekisteri voitaisiin ottaa käyttöön kevään 2024 aikana. FA on mukana työryhmätyössä.

Suodata

Aiheen kaikki sisällöt

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat